onsdag 13 november 2019

2013 Amarone Monte Sant´Urbano, Speri

Jag skrev ett blogginlägg för någon vecka sedan om Costasera och Costaser Riserva både från året 2013. Jag fortsätter på spåret 2013 genom att testa Speris variant. Speris amarone brukar behöva bli 8-10 år innan de börjar leverera, men redan som unga kan en skönja lite om framtiden.

Producent är familjen Speri. Vineriet grundades 1874 och nu är det den femte generationen som håller på att ta över. Det hela startade med 2 ha vinodlingar i utkanten av byn Pedemonte. Huvudkontoret ligger fortfarande här. Idag förfogar man över 50 ha fördelade på vingårdar i Fumane, San Pietro in Carriano och Negrar. Det är en traditionsrik familj och självklart är det bara egenodlade druvor som används. Dom gör tre varianter av Valpolicella d v s en basvariant, en Ripasso och en Superiore samt en Amarone och en Recioto. En grappa finns också med i deras sortiment.

Jag har tidigare skrivit om årgångarna 20062007 och 2009.

Druvorna till Amaronen kommer från den 10 ha stora vingården Monte Sant´Urbano i Fumane, belägen på kullar som ligger på en höjd av 280-350 m över havet. Druvblandningen är Corvina och Corvinone (70%), Rondinella (25%) och en liten slatt Molinara.
Efter att druvorna skördats får de ligga och torka i ca 100 dagar. Vinet får efter att druvorna pressats ligga i dryga månaden på ståltankar tillsammans med skalen. I mitten på februari separeras skalen och då börjar själva jäsningsproceduren. Den äger rum på 50 hl ekfat. Vinet får sedan vila upp sig först i ca 24 månader på 500 l ekfat (allier) och sedan i 12 månader på 20-40 hl  ektunnor. Slutligen en kortare tid på flaska innan vinet är moget för marknaden.

Precis som jag misstänkte är den egentligen alltför ung. Första kvällen får de upphällda glasen stå i tre timmar innan vi börjar smaka. Vi låter flaskan stå lite svalt under natten och med korken på. Detta gör susen och den andra kvällen bjuder vinet lite mer på sig självt. Riktigt gott faktiskt. Den första kvällen är det mycket försiktiga toner av körsbär, skogsbär, lite kryddor och örter, aningens torkad frukt och kakao. Den sista klunken den här första kvällen är den bästa. Vi börjar då ana oss till att det här kan nog bli något stort. Kväll nr två börjar där den första slutade dvs nu börjar det komma fram lite mer tydliga amaronesmaker: mörka körsbär, björnbär, blåa plommon, örter, kryddor, kakao mm. Och så fortsätter det hela kvällen. Vinet blir bara bättre och bättre, men vi kan ändå känna att den har så mycket mer att bjuda på och som inte riktigt kan komma fram. Tanninerna är mer påtagliga än oss många andra amaroneviner även syra är lite större. Speris amarone från 2013 har en mycket spännande framtid.
Betyg 4+
Betyget bygger på upplevelsen dag två.
Det här är en amarone jag gärna köper. Lägger flaskorna i källaren, där de får vila i minst två år innan jag på nytt dricker årgång 2013. Den som har god karaktär och inte är lika nyfiken som undertecknad låter flaskorna ligga i fyra år.
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 399 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar