måndag 11 november 2019

2017 de Aetna Etna Rosso från Terra Costantino

Vi botaniserar vidare bland Etna-viner. Det kommer då och då dyka upp några Etna-viner i förberedelse till vår vinresa till Sicilien i början på juni 2020.
Några andra Etna-viner vi druckit senaste tiden är a Rina från Girolamo RussoR Contrado från Passopisciaro och Frappato från Arianna Occhipinti
Familjeföretaget Terra Costantino grundades 1978 av Dino Costantino. Idag är det sonen Fabio som bär huvudansvaret. Dom är sedan 2002 certifierade som ekologiska odlare. Vingården Contrado Blandano ligger på 400-500 m över havet och omfattar cirka 10 ha och är belägen några mil norr om Cantania. Dom odlar endast lokala druvor som Nerello Mascalese, Nerello Capuccio, Carricante och Cataratto

Det här vinet är gjort på Nerello Mascalese (90%) och Nerello Cappuccio (10%). Druvorna avstjälkas och får sedan jäsa under tio dagar med skalkontakt. Vinet får därefter ligga till sig i 12 månader på begagnade franska ekfat (500 l).

I doften hittar vi röda bär, kryddor, knallpulver, aningens tobak, läder och blommor främst violer och rosor. En trevlig och behaglig doft, där stänket av knallpulver får oss tänka etnarosso-viner
I munnen är det den röda bärsamlingen av körsbär, jordgubbar, hallon, lite tranbär och lingon som vi omgående kan känna. Efterhand tillkommer en finstämd kryddsamling, aningens tuggtobak, lite lätta toner från fathanteringen och så de typiska etnamineralerna från vulkanjorden. En bra syra skänker vinet en stor friskhet. De stadiga tanninerna nafsar på ett behagfullt sätt i gommen och bjuder ett trevligt motstånd. Eftersmaken är medellång med återkommande röda bär, några torkade körsbär, mera kryddor och unset kakao.
Visst finns här drag som för tankarna åt nebbiolohållet.

Visst tusan är det här gott och jag dricker det mer än gärna igen. Det når väl inte upp till á Rina, men inte så långt därifrån.

Betyg 3+
Priset på SB är 149 kr, vilket måste anses som ett bra pris. Det finns gott om flaskor runt om i vårt land.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar