söndag 17 november 2019

2013 Chateauneuf-du-Pape Le Vieux Donjon

Novembervädret fortsätter. Regn och blåst. Småkyligt. Vi håller oss inomhus. Låter braskaminen sprida trivsel. Vi plockar fram lammrostbiff från frysen. Ur källaren tar vi fram potatis och gör en potatisgratäng. Ur vinkällaren letar vi fram en Chateauneuf-du-Pape. Så där ja, då blev det en riktigt trevlig kväll.
Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällaren ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negocianter. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.
Vinet har fått ligga till sig först i sex månader på betongtankar och sedan runt ett år på Foudres (stora ekfat).
Det här är en Ch9dP som vi druckit flera årgångar av. Vad vi tyckt om dessa kan du läsa här: 200920102012 och 2013.

Det räcker med den första sniffen och den första klunken så förstår vi varför vi håller det här vinet så högt.

Den första sniffen skickar solvärme och glädje rakt in i vår kropp. Vi möts av solvarma mörka bär, provencalska örter, några pinjebarr, torr och dammig grusväg samt rökta charkuterier. En väldigt trevlig doft!
I gommen återkommer den mörka frukten med begynnande mognadstoner, men fortfarande med en bra friskhet. Mogna björnbär, mogna blåa plommon och enstaka körsbär, en samling provencalska örter, steniga mineraler, lite rått kött och en tydlig ton av lakrits. Till en början sötlakrits men i eftersmaken blir det mer salt lakrits. Syran är fortfarande bra och trevlig. Stadiga tanniner krafsar runt i gommen och bjuder ett fint motstånd, men visst har dom rundats av i hörnen sedan vi senast drack den här årgången för två år sedan.
En riktigt bra ChdP!!
Betyg 4+
Årgång 2013 är sedan länge slutsåld på bolaget, men på måndag den 18/11 är årgång 2017 möjlig att beställa på SB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar