lördag 9 november 2019

Brut Blanc de Blancs, Damien Hugot

 Det mesta är skördat i trädgården. Det finns dock några saker som klarar sig bra och som skördas efter behov. Jag tänker på palsternackor, jordärtskockor och purjolök. Grönkålen och svartkålen klarar sig också bra fram till jul. Vitlök har vi pillat ner i jorden för att kunna skördas någon gång i sommar. I övrigt är nu allt trädgårdsarbete nerlagt.
Just idag viner vinden och regnet känns som småspik. Det är gott  att hålla sig inne. Det knackar på dörren och den gode Viking levererar godsaker. En äter vi på kvällen och den andre fryser vi in.

Damien Hugot började göra champagne under eget namn i början på 1990-talet. Han hade tagit över 3 ha av sin fars vinmarker i Chouilly (någon mil öster om Epernay). Idag äger han 6 ha det mesta runt Chouilly, men också lite Pinot Noir i utkanten av Epernay samt några odlingslotter i Cramant. En stor del består av gamla Chardonnayrankor planterade 1927, 1951 och 1957. Hela årsproduktionen ligger idag på ca 25 000 flaskor. Dessa fördelas på Brut Blanc de Blancs, Millésime (görs endast vissa år), Grand Cru Vieilles Vignes samt Brut Rosé.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.


Basvinet är från 2015 och dess andel brukar stå för upp mot 70% och resten brukar vara från året innan. Druvorna kommer från grand cru-byarna Chouilly(2/3) och Cramant (1/3).
Degorgeringen ägde rum i november 2018, så det har fått ligga på sin jästfällning dryga 30 månader. Dosagen är 6 gram.
En mycket fin och frisk doft med gröna äpplen, stenkross och regnvåt grusgång, elegant brödighet, lite päron och någon gul stenfrukt.
I munnen är det friskheten, slankheten och den läckra moussen som vi omedelbart slås av, men smakerna som framträder är så snygga och aptitretande de någonsin kan bli. De gröna äpplena återkommer från doften. Inte kartiga alls utan med en generös syra. Här finns lite päron, en liten laddning av gula stenfrukter såsom aprikos, persika, gula plommon, gott om steniga mineraler, elegant brödighet, rivna citronskal samt en viss kryddighet.

Visst är det en ung champagne som jag tror kan utvecklas en del. Våra två återstående flaskor ska få vila i två år innan vi drar korken ur dom.
Betyg 4+

Vi gillar verkligen det vi druckit av Damien Hugots champagner. Klicka på resp länk så år du våra tankar:2006 Extra Brut Millésime2008 Millésime Extra Brut och Grand Cru Vieilles Vignes


1 kommentar:

  1. JC,
    När du dricker årgångschampagne, Vilken typ utav vinglas använder du? / Ingemar

    SvaraRadera