onsdag 27 november 2019

2009 L´errante från Tommaso Bussola

I förra veckan öppnade vi ett vin från Tommaso Bussola. Jag har ett särskilt minne förknippat med denne producent. I min jakt på Henrik Ungerths 52 favoriter fick jag hjälp av  vännen Toni Zalbo med att fånga Vigneto Alto. Vi träffades en kulen oktoberdag 2016 för överlämnandet och då hade Toni ställt till med en överraskningsfest som gick i Tommaso Bussolas spår. En magisk afton. Stort tack Toni! Det blev ett blogginlägg som kan läsas här.
Den gode vännen Kenneth L hade också hittat Bussolas l´errante i Danmark till ett bra pris. Jag fick möjligheten att haka på med ett köp av ett par flaskor. Tack för det Kenneth.
I utkanten av den lilla byn San Peretto någon mil från Negrar i Classicoområdet håller producenten Tommaso Bussola till. På den 21 ha stora egendomen producerar dom tio olika viner bl a en vanlig Classico, två Superiore, tre Amarone och två Recioto. Det hela tog sin början på 1970-talet då Tommaso började arbeta med sin farbror Giuseppe. Idag är både hustrun och de båda sönerna involverade i familjeföretaget.

Vinet är gjort på druvorna Merlot (30%), Cabernet Franc (50%)och Cabernet Sauvignon (20%).
75 procent av druvorna har fått torka i cirka en månad. Jäsningen sker på stålfat och vinet har sedan fått ligga till sig i ca 6-8 månader på franska tonneaux och nya amerkanska barriquer.
De andra 25 procenten krossas och jäses omedelbart efter skörd. Ett par månader senare genomgår det en andra ripassoliknande jäsning och får sedan ligga till sig runt sex månader på nya franska tonneaux. I november året efter skörd blandas de båda delarna och får vila på tonneaux och barriquer i ytterligare fyra månader innan det buteljeras.


Här finns en stor kompakt mogen, mörk frukt som fullständigt dominerar doftintrycken, men visst finns det även en del subtila nyanser av läder och jord, lite torkad frukt med spår av russin och aningens kakao.
I munnen återkommer den mogna mörka frukten, där vi särskilt noterar svarta vinbär, söta mörka körsbär, lite blåa plommon och några riktigt mogna björnbär. Vi kan även känna en subtil liten örtighet, men desto mer kanderad, torkad frukt såsom russin, fikon, katrinplommon. Syran finns där och ger en trevlig friskhet. Tanninerna har blivit så sammetslena de någonsin kan bli.Eftersmaken är lång på amaronevis, med mera söt mörk frukt, lite russin och aningens mörk choklad. Just i eftersmaken gör sötman sig påmind så att känslan blir att vinet har mer karaktär av ett reciotovin.
Just den påtagliga sötman drar ner betyget något för min del.
Min känsla är att vinet inte kommer att utvecklas så mycket mer, men sötman och den höga alkoholen (16,5%) gör att vinet säkert kommer att hålla i många år till.
Betyg 4+
Vinet finns inte på Systembolaget. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar