måndag 4 november 2019

2013 Amarone Costasera och Amarone Costasera Riserva från Masi

På systembolaget finns nu årgång 2013 av både den vanliga Costasera och Costasera Riserva. Vi tar tillfället i akt att prova dessa båda mot varandra. Vi följer de båda viner under fem dagar. Vi häller upp ett glas av vardera vinet och sätter sedan på korken. Vinet får stå lite svalt till dagen därpå, då vi ånyo häller upp två glas. Runt 7-8 cl i vardera glaset så räcker det precis i fem dagar.

Druvblandningen i den vanliga Costasera är Corvina (70%), Rondinella (25%) och Molinara (5%).
Det som skiljer Riservan från den vanliga Costasera kan kortfattat sammanfattas som:
- Riservan innehåller 15% Oseleta och 10% mindre Rondinella samt ingen Molinara
- Druvorna till Riservan får ligga på tork 15 -20 dagar längre
- Riservan ligger dryga året längre på Slavonska ekfat
- Priset på Riservan är ungefär det dubbla

Masis Costasera har ju blivit något av ett benchmark i amaronevärlden. Costasera Riserva är ett relativt nytt vin. 2003 var första årgången och den landade på Systembolagets hyllor inför julen 2008.

Den första kvällen hälls vinerna upp någon timme före de ska avnjutas. De andra kvällarna är det upphällning och test tämligen omgående.

Första kvällen.
Båda vinerna känns väldigt unga, men i ungdomligheten känns det att vi har att göra med amarone av högsta kvalitet. Ju längre kvällen går desto mer nyanser i doft och smak tillkommer. Speciellt den vanliga Costasera bjuder verkligen upp efter ett par timmar. Riservan är mer återhållsam, även om vi kan ana oss till en högre komplexitet och elegans.
De mörka körsbären  är på plats liksom blåa plommon och en del mörka skogsbär. Antydan till torkad frukt noteras, lite toner av kakao, vanilj, hemkola och en försiktig örtighet. Eftersmaken är sedvanligt amaronelång med mörka, söta körsbär, mörk choklad med en lätt bitterhet och så lite körsbärskärnor. Smakerna utvecklas och fördjupas under kvällen. Bra friskhet och med tanniner som bjuder trevligt motstånd. Så här första kvällen är de båda vinerna ganska likvärdiga., även om vi kan ana oss till en högre potential i Riservan. Två mycket bra amarone!

Kväll två och tre.
Redan då vi häller upp vinerna i glasen kväll två och tre kan vi konstatera att de nu utvecklats i såväl doft som smak. Mera kraft och mer utvecklade smaker. Den vanliga Costasera är nu helt på topp medan Riservan bara blir bättre för varje timma i glasen och fortfarande har en bit upp tills in topp. Här någonstans tar också Riservan befälet med all ljuvlig mörk frukt och den nyansrika torkade frukten och finstämda kryddigheten. Den stora skillnaden ligger också i eftersmaken där Riservan nu är så full av nyanser och toner att vi bara ler och njuter i fulla drag.
 Kväll fyra och fem.
Den vanliga Costasera håller ihop riktigt bra, men visst tycker vi oss märka att frukten så sakteliga klingar av speciellt dag fem. Men icke hos Riservan. Den blir ta mig tusan bara bättre hela tiden och bjuder dag fem på en rent förförisk mörk frukt med främst söta, mörka körsbär, björnbär, lite svarta vinbär och några hallon och blåbär. Torkad i form av katrinplommon, russin, dadlar och fikon. Finstämda ört- och kryddsamlingar. Eftersmaken hysterisk lång och där frukten får sällskapa med högkvalitativ mörk choklad, några droppar espresso och småbittra körsbärskärnor.
Båda vinerna har hela tiden en bra friskhet. Costaseran upplevs både mjukare och rundare, medan Riservan hela tiden har tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd.


Sammanfattning
Två fantastiskt bra viner. Båda mycket unga. Costasera behöver två/tre timmar i karaff för att komma till sin rätt. Riservan kanske upp mot fem timmar.
Den vanliga Costasera köper jag idag och dricker de närmaste tre/fyra åren, även om den med säkerhet håller ännu längre och utvecklas i en positiv riktning. Costasera Riserva köper jag och lägger i källaren och plockar fram först om tre år. Fast visst ger den en stor upplevelse redan idag med bortåt fem timmar i karaff.

Masi Costasera kostar 299 kr på Systembolaget. I prissegmentet amarone under 300 tillhör den de allra främsta.
Betyg 4

Masi Costatera Riserva kostar 589 kr på SB. En enastående amarone som jag gärna har ett par flaskor av hemma för framtida bruk.
Betyg 5-

4 kommentarer:

 1. Som vanligt grymma beskrivningar av utvecklingen av vinet och vetskapen om att använda rätt tid i karaff för att få ut bästa möjliga upplevelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Danne!
   Roligt att du uppskattar mina inlägg.

   Radera
 2. Vilken underbar beskrivning av ett fem dagars vintest. Man lever med i vinets utveckling.

  SvaraRadera