söndag 27 oktober 2019

Champagne Premier Cru Terroirs D´Ecueil från Lacourte Godbillon

Så här långt in i oktober brukar min gode vän fiskaren Viking hör av sig med att det finns hummer att köpa. Inget undantag i år heller.
De första humrarna föredrar vi alltid att äta naturelle. Vi kokar dom. Låter dom svalna i spadet och äta dom halvljumna. Sådan ljuvlig smak. Precis så var det när jag som liten grabb besökte min morfar på höstkanten. Hummer till kvällsmat var då en självklarhet. Och så hade det också varit för min mamma och hennes syskon. Dom växte upp under små omständigheter, men det som fanns i havet var gratis. Det var bara att åka ut och hämta!

Champagne 1er Cru Terroirs D´Ecueil Lacourte Godbillon
Till hummer dricker vi så klart champagne. Något som aldrig förekom i mina morföräldrars hem. Inte sådan lyx. Men tiderna har förändrats.
Nästan direkt efter andra världskrigets slut  köpte familjen Lacourte-Labasse en vingård i Montagne de Reims. Ungefär samtidigt köpte även familjen Godbillon-Marie en vingård i samma område. Med tiden kom familjerna att förenas genom giftermål och på så sätt bildades champagnefirman Lacourte Godbillon. Barnbarnet Geraldine och maken Richard Désvignes är de som styr över verksamheten sedan 2006. Idag omfattar verksamheten nästan 10 ha varav 8 ha fördelade på 46 olika vingårdslägen runt byn Éceuil och resten runt byn Les Mesneux. Vinrankorna har en ålder på dryga 30 år. Det odlas mestadels Pinot Noir (85%) och resten Chardonnay. All odling sker efter ekologiska principer.
Årsproduktionen ligger på 70 000 flaskor fördelade på nio cuvéer.

Vi dricker den här kvällen deras instegschampagne. Den är gjort på Pinot Noir (85%) och Chardonnay (15%). Basvin är årgång 2015 och resten reservvin (43%). Jäsningen ägde rum på ståltankar. Den har fått 27 månader på sin jästfällning innan den degorgerades i oktober 2018. Dosagen är  på 5g/l.

Det ska sägas med en gång att det här är en mycket trevlig och väldigt god champagne.
Mjuk och behaglig doft av lite röda bär, gröna äpplen,aningens citrus, kolaremmar och unset rostat bröd.
En ganska så komplex smak, där vi tämligen omgående kan notera jordgubbar, smultron och en ordentlig portion gröna äpplen. Lägg till lite citrus, krita, stendamm, mariekex, några gula stenfrukter och aningens gråpäron. Läcker eftersmak av grapefrukt.
Lite krispig i sin struktur och med en bra syra. Helt enkelt sagolikt gott.
Betyg 4+
Vi köpte i våras en låda från Franska Vinlistan innehållande 3 fl Terroirs D´Ecueil, 2 fl Millésime 2012 samt en fl Chaillots 2012. Priset för Terroirs D´Ecueil var ca 320 kr. Ett synnerligen bra pris för en sådan här bra champagne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar