torsdag 10 oktober 2019

2009 Terroir Chateauneuf-du-Pape, Domaine Barroche

Domaine la Barroche är en producent i Chateauneuf -du-Pape, som vi upptäckte för tiotalet år sedan och vars viner vi blev väldigt förtjusta i. Vinmakare är Julien Barrot. Han gjorde under några år  fyra olika cuvéer: Terroir, Signature, Fiancé och Pure. Från och med årgång 2010 gör han endast tre cuvéer nämligen Signature, Fiancé och Pure. Årgång 2009 blev den sista av  Terroir. Det har nu blivit dags för vår sista flaska av den sista årgången av Terroir.  Vi testade för drygt fem år sedan både Signatur och Terroir i version 2009. Vi skrev då så här om vinerna.
Fiancé i version 2007 drack vi för två år sedan och den gjorde oss inte besvikna. Läs om detta här. Deras prestigevin Pure fån 2009 hyllade jag här.

Terroir kommer från de yngre rankorna som finns på egendomen. Årgång 2009 är gjord på 97% Grenache och 3% Mouvedre. Omogna stjälkar sorteras bort medans de mogna används i vinifieringen. Skälet är att få såväl mer struktur och större komplexitet (bl a ökad kryddighet). 4 veckors skalmaceration och sedan 18 månader på stora foudres. Ingen filtrering.

Vi tycker vinet blivit lite tamt. Den fina ungdomliga frukten har bytts mot mer mogen och faktisk mindre komplex frukt. I såväl doft som smak har det blivit mörkare toner. Det är mer av mörka bär, kryddigare och också mera lakrits. Fortfarande en hyfsad syra. Tanninerna har mjuknat och rundats av ordentligt. Visst finns dom och visst kan vi känna dom i munhålan. Ändå är det fortfarande helt OK att dricka, men jag tror toppen är passerad.
Jag låter kanske negativ, men det här var ett vin jag verkligen har hyllat så förväntningarna var skyhöga.
Detta var vår sista flaska och mitt råd för den som ligger på några flaskor är att öppna någon under hösten och avgöra själv var du tycker vinet befinner sig.
Det finns så klart en risk att vår faiblaisse för Ch9dP har förändrats.
En gång i tiden handlade vi den för 219 kr på SB.

Betyg 4-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar