fredag 25 oktober 2019

2010 Jadis från Domaine Leon Barral

Det här är en producent vars viner vi upptäckte 2013, visserligen endast sex år sedan, men känns i vinbloggarvärlden som en evighet sedan. Det fanns på den tiden ett flertal väldigt intressanta vinbloggar som jag läste med stor förtjusning. Det skrevs långa blogginlägg om viner och vinproducenter, där det var lätt att inspireras av. Idag, i snuttifieringens tidevarv, har nästan samtliga lämnat bloggosfären och övergått till Instagram.  Det var ett inlägg som detta, som fick oss att inhandla ett par flaskor av vinerna Jadis och Valinière från Domaine Leon Barral.

Vi har hyllat såväl "Jadis" i version årgång 2010 och årgång 2013 som "Valinière i årgång 2010 och 2013.
Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i Faugères i Languedoc. Familjen Barrals vinhistoria går tillbaks till mitten på 1700-talet. Idag förfogar man över 27 ha vinmarker, där vinstockarna har en medelålder på nästan 50 år. Den som vill veta lite mer om Domaine Leon Barral kan läsa om ett ett besök Finare Vinare gjorde där 2008 och ett annat besök 2010. Av detta framgår att mycket av odlingsprinciperna stämmer överens med det som svenska FOBO (Föreningen Organisk Biologisk Odling) förordar. Numera är dom certifierade som Biodynamiska odlare


Jadis görs på druvorna Carignan (50%), Syrah (30%) och Grenache (20%), som kommer från en vingårdslott på 10 ha och där vinstockarna har en ålder på mellan 30-60 år.
Vinet genomgår sin alkoholjäsning på den naturliga jästen på cementtank och skalmacererar 3-4 veckor med regelbunden nedtryckning av skalhatten. Därefter pressas druvorna försiktigt i en gammal vertikalpress av trä.
Slutligen får vinet ligga till sig i nästan två år på lite äldre barriquer.


Vi bjuds omgående på en magnefik doft av en samling mörka bär, lite kryddor, rått kött, läder, jord, pinjeskog, ny grusad cykelväg och aningens violer. En doft vi känner igen och som vi verkligen gillar. 

I munnen krävs det lite mer tid för att den riktigt ska bjuda upp, men när den väl gör det är det en fröjd för alla smaksinnena. Kanske inte lika ungdomligt som för fyra år sedan, då vi senast drack det, men långt ifrån moget. Friskheten finns där fortfarande med spänstig syra och aktiva tanniner. Ljuvlig mörk frukt (körsbär, skogshallon, björnbär, slånbär, plommon), örter, svartpeppar, grusiga mineraler, lite rått kött, florala toner och aningens lakrits. Härlig balans i den komplexa smaken. Vådligt gott nu, men kommer säkert utvecklas en del till, men detta är inget jag får vara med om, då detta var min sista flaska. Borde köpt fler!!
Betyg 5-
Just nu finns det inga röda viner från Domaine Leon Barral på SB. Det vita vinet har jag inte smakat. Leon Barrals röda viner brukar dyka upp på SB någon gång om året. Mitt råd är att då gäller det att vara på hugget. Det är helt enkelt enastående viner.
Den här flaskan kostade 229 kr då den inhandlades på SB 2013. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar