torsdag 17 oktober 2019

2016 Biancheté Bianco Veronese IGT från Damoli

Vi äter ofta fisk på söndagarna. Den senaste söndagen var det en fisksoppa på hemmagjord hummerfond och  Lofotenfångad torsk. Till detta valde vi ett vitt vin på druvan Corvina dvs den blå huvuddruvan i Valpolicella.

Damoli är en vingård som gått under min radar, men i november förra året besökte Lara Damoli Göteborg och vinbaren Barrique. Det blev en mycket positiv upplevelse. Lara berättade att dom är ett litet familjeföretag som i generationer bedrivit jordbruk och vinodling. Ja faktiskt ända sedan tidigt 1600-tal, men att själva vintillverkningen låg nere några årtionden. Nu är det fadern Bruno som har ansvaret för odlingarna, sonen Daniele som är vinmakare och dottern Lara som ansvarar för marknadsföringen. Vingården ligger i Jago-området strax väster om Negrar, men dom har också ett vinfält i Mazzano norr om Negrar beläget på 400 meters höjd.
Totalt gör dom sex olika viner. Ett vitt vin, en bas-valpolicella, en ripasso, en amarone, en recioto samt ett IGT-vin. Tre av dom fick vi smaka på provningen på vinbaren Barrique i Göteborg. Vad jag tyckte om dom kan du läsa här.

Detta är ett vitt vin gjort till 100% på den blå druvan Corvina. Till det här vinet har dom använt de minst mogna druvorna. Dessa pressas försiktigt direkt efter skörd. Skalen skiljs omedelbart från druvjuicen för att på så sätt undvika färgämnena från skalen. Jäsningsproceduren äger rum på ståltankar. Den fortskrider långsamt under cirka 10-15 dagar. Vinet får sedan vila en kortare tid på ståltankar innan det buteljeras.
Färgen går i en mycket blekgul ton. Ja nästan färglös, men de diskreta gröna stråken ger ett fint skimmer.

I doften hittar jag aningens citrus, stendamm, våt trädgårdsgång och en del gula stenfrukter. En ganska så stor doft. Inbjudande och mycket trevlig.

Smaken är ganska så kraftig och med en stor friskhet. Här finns lite citrus, en del gula äpplen, persika, nektariner, gula plommon, lite honungsmelon och så det som verkligen är vinets markörer de förträffliga mineralerna som skolkrita, stendamm och flintasten. I avslutet dyker det upp ett floralt inslag. En ordentlig syra som gör vinet som en perfekt medspelare till kraftigare fiskrätter och skaldjur
Betyg 4-
Vinet finns i beställningssortimentet hos SB och kostar 222 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar