tisdag 22 oktober 2019

2012 Amarone Riserva, Musella

Vi drack så klart Amarone till Sveriges EM-kvalmatcher i förra veckan. Det blev en variant vi inte druckit så många årgångar av, men de vi druckit har vi hyllat. Klicka på årtalet så får du mina tankar om respektive årgång 2006 och 2009. Nu är det alltså dags för årgång 2012 att få bekänna färg.
Geografiskt befinner vi oss i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa österut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 40 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina).
2008 påbörjades arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling. Från och med skörden 2014 så är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt ECOCERT och biodynamisk odling enligt DEMETER.
Dom gör tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, två vita viner (ett på Garganega och ett på Pinot Bianco)och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Supriore, Ripasso, Amarone Riserva, Recioto för närvarande på Systembolaget (inkl beställningssortimentet).


Den amarone som finns på SB är deras Riserva och den är gjord på druvorna Corvina (70%), Rondinella (20%) och Oseleta (10%). Dessa kommer från vinrankor planterade mellan 1960 och 2001. Druvorna skördades fram till mitten på september och fick sedan torka till början på januari, då själva vinifieringen startade.
Vinet har fått mogna i lite mer än tre år på en blandning av ekfat med storlekarna 700,1500 och 3500 liter. Slutligen dryga året på flaska innan det är moget för marknaden.
Detta är en riktigt bra amarone med bra tryck i frukten. Den går i en lite stramare stil, vilket är något jag uppskattar.
I doften finns de typiska mörka körsbären, lite läder, några små portioner torkad frukt, lite trevliga örter och kryddor samt kakao, aningens vanilj och hemkola.

I munnen är det de mörka bären som tar kommandot. Det startar med söta mörka körsbär och tar sedan vägen över solmogna björnbär, blåbär och skogshallon för att landa i mogna blåa plommon. Efterhand tillkommer små nypor örter och kryddor samt en försiktig ton av torkad frukt. Bra friskhet och väluppfostrade tanniner som bjuder ett försiktigt motstånd i gommen sätt vi upp på pluskontot. Eftersmaken är amaronelång med mera söta, mogna körsbär. Den torkade frukten (russin, dadlar, fikon) blir tydligare. I avslutet lite mörk choklad, några droppar espresso och aningens lakrits
Väldigt gott!
Betyg 4+
På "Bolaget" (Beställningssortimentet) kostar den 499 kr. Årgång 2009 kostade 2016 351 kr. Rätt häftig prisstegring kan jag tycka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar