tisdag 28 februari 2017

2009 Amarone Riserva Musella

Förra veckans amarone, som gjorde oss sällskap till CL-fotbollen, blev en klassiker: Musella Amarone Riserva 2009.
Geografiskt befinner vi oss i de östra delarna av Valpolicella, ca 20 min bilresa österut från Verona. Azienda Agricola Musella, som det fullständiga namnet är, ägs och drivs idag av Emilio Pasqua, dottern Maddalena och vinmakaren Enrico Raber. Totalt omfattar gården 400 ha, varav 40 ha är vingårdar och resten är park- och skogsområden. Vingårdarna är fördelade på tre olika lägen (Monte del Drago, Perlar och Palazzina).
2008 påbörjades arbetet mot att ställa om till ekologisk och biodynamisk odling. Från och med skörden 2014 så är Musella certifierade för både ekologisk odling enligt ECOCERT och biodynamisk odling enligt DEMETER.
Dom gör tre olika amarone, en ripasso, en superiore, en recioto, ett rosévin på 100% corvina, ett vitt vin på 90% garganega och ett rött vin på lika delar corvina och carbernet sauvignon. Av dessa finns Supriore, Ripasso, Amarone Riserva, Recioto samt Rosé del Drago på Systembolaget (inkl beställningssortimentet).


I höstas drack vi vår sista 2006:a från Musella. Vi gillade verkligen det vi drack. Du kan läsa om det här. Strax därpå så knappade vi in en beställning på ett par 2009:or. Dags för den första.

Amaronen som finns i Sverige är deras Riserva. Den är gjord på  70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Osoleta. 

Visst är den här bra. Nästan lika bra som 2006:an. Den går i en lite stramare stil än vad 2006:an gjorde, men visst finns här både kraft och elegans.

Vi hittar, i såväl doft som smak, en hel del mörka, söta körsbär, blåa plommon, lite försiktig torkad frukt, några små nypor örter och varsamma toner från fathanteringen. Det finns en tilltalande friskhet genom en trevlig syra. Försiktiga men ändå aktiva tanniner.
En formidabel eftersmak med mera söta körsbär, lite körsbär i sprit (nej alkoholen är inte störande), gott om torkad frukt med ett tydligt inslag av russin alldeles i slutet och så den där underbara lilla bitterheten från mörk choklad och körsbärskärnor.

Återigen har Musella kombinerat en magnifik frukt och fruktsötma med både friskhet och lite stramhet.

Och tänk, kanske finns där lite mer utveckling det närmaste året.

Betyg 4+

I beställningssortimentet kostar Musella Amarone Riserva 351 kr. Det är mycket Amarone för pengarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar