lördag 25 februari 2017

Costasera Riserva 2006,2007 och 2011

Tillsammans med Vaio är Costasera Riserva de av Masis fem amarone som jag är allra mest förtjust i.
Det är också dessa två som gör att Masi platsar på min Tio i Topplista.
Den första årgången av Costasera Riserva var 2003 och den lanserades på Systembolaget inför julen 2008. Jodå, jag stod allt i kön utanför Systembolagets butik i Nordstan den där dagen. En trälåda med sex flaskor fick jag med mig hem. Alla är nu uppdruckna sedan något år tillbaks.
Ända sedan den dagen har jag köpt de nya årgångarna av Costasera Riserva. Vad jag tyckt om dom kan du läsa genom att klicka på resp årtal 2003, 200420052006 och 2007. Årgång 2008 landade på SB 2013, men därefter har det inte kommit några nya årgångar till Sverige förrän 2011:orna dök upp i beställningssortimentet i mitten på december 2016. Naturligtvis inhandlade Vintankar ett gäng flaskor.
2010 gjordes det inga Costasera Riserva och 2009 kom dom inte till Sverige av olika anledningar.

Årgångarna 2006 och 2007 är fortfarande tillgängliga på Systembolaget. Vi har därför fyllt på vårt lager. Vi har har också testat om dom.
Det som skiljer Riservan från den vanliga Costasera kan kortfattat sammanfattas som:
- Riservan innehåller 10% Oseleta och 10% mindre Rondinella
- Druvorna till Riservan får ligga på tork 15 -20 dagar längre
- Riservan ligger dryga året längre på Slavonska ekfat
- Priset på Riservan är ungefär det dubbla
Årgång 2006
I en alldeles underbar drickfas nu, om den får dryga tre timmar på karaff.
En stor maffig doft av mörka bär, torkad frukt, lite örter, söt piptobak och kakao får vi ta del av, då vi sticker dit nosen och tar en sniff. Den alkoholton vi noterade för ett par år sedan är helt borta.
I munnen går 2006:an i en liten stramare stil än vad många andra amarone gör. Detta är något jag uppskattar. Förmodligen är det andelen Oseleta vi ska tacka för det.
Här finns de ljuvligaste söta mörka körsbär man kan tänka sig, blåa plommon, björnbär, en hel del torkad frukt(fikon, dadlar, russin), katrinplommon och ett par nypor örter. En bra friskhet tack var en fin syra och tanniner som ger ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är stor och magisk med mera söta körsbär, torkad frukt, krossade körsbärskärnor, riktigt mörk choklad och unset espresso.
En amarone av högsta klass, som dessutom har många goda år framför sig och kanske att det finns ytterligare lite utveckling.
Betyg 5-
I beställningssortimentet kostar den 551 kr.

Även detta är en fantastisk amarone, som just nu befinner sig i en mycket drickvänlig fas. Den är mer omedelbart  tillgänglig än 2006:an, vilket betyder att två timmars luftning på karaff räcker.
Allt det vi fann i 2006:an går igen även i 2007:an, men med en liten mognare touch och i en något mjukare version. Frukten har djupnat på något sätt.
Syran ger samma friskhet. Tanninerna är mer avrundade och nästan sammetslena. Eftersmaken är lika formidabel. Den torkade frukten lite större och russintonen mer påtaglig.
Helhetsintrycket är att 2007:an är mer mogen och något elegantare.
Betyg 5-
Priset är 471 kr. Ett bra pris för denna fantastiska amarone.


2011:an är så klart väldigt ung och därmed behöver den luftas ordentligt. Vi drack den under två dagar. Dag 1: Vi hällde upp två glas, som fick stå i nästan fyra timmar innan vi började njuta av vinet.

Doften är mer diskret än hos 2006 och 2007. Ändå har den de tydliga amaronedragen: mörka, körsbär, torkad frukt, örter och kakao. Jag tycker också det finns en något mörkare nyans, där tobak, läder och jord dyker upp.

I munnen börjar smakerna lite försiktigt och blir tydligare ju längre tid vinet får i glasen. Här finns både kraft, komplexitet och elegans. Den första dagen lovar vinet väldigt mycket, men allt kommer inte riktigt fram. Dag två är smakerna än mer tydliga och visar upp stora delar av sin potential.
Med detta sagt så kan vi sammanfatta smakerna: Ungdomlig frukt där vi främst noterar söta mörka körsbär, mörka skogsbär och blåa plommon. Här finns också en hel del örter och torkad frukt. Bra syra och tydliga tanniner, vilka ger den här amaronen en extra ungdomlig stramhet. Eftersmaken är sagolik lång med ännu inte fullt utvecklade smaker, men ändå finns den där fina fruktsötman, torkade frukten och den läckra bitterheten från högkvalitativ mörk choklad.
Visst tusan är det väldigt gott idag, men med all säkerhet kommer den här amaronen att utveckla sig till något alldeles extra med några år på rygg i källaren.
Betyg 5-

Priset på Systembolaget är 593 kr och vinet finns i beställningssortimentet.

Av ovantående förstår ni att Costasera Riserva är en enastående amarone. Alla de tre provade årgångarna är fantastiska viner.
Jag har fått frågan vilken jag tycker är bäst. Svaret på den frågan blir att det beror på när den ska drickas och också hur du vill ha din amarone

2007 väljer jag om den ska drickas det närmaste året, även om den kommer att hålla sig på den här nivån i flera år.
2006 kommer att inom kanske två-tre år vara bland det bästa som går att få tag på.
2011 är kanske den med högst potential. Den som har karaktär och kan invänta vinets 10-årsdag kommer att få en amaroneupplevelse utöver det vanliga.


4 kommentarer:

  1. Har 2008 i källaren, vadtrordu moden?

    SvaraRadera
  2. Vad tror du om den, inget annat

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte testat 2008 ännu, men planerar göra så under våren. Jag tror att den med tre timmars karaffering är strålande. Har du flera flaskor så skulle jag testa en under året. Har du endast en skulle jag vänta ett eller två år. Eller varför inte avvakta min test.

      Radera
  3. Har bara en, så jag inväntar din bedömning

    SvaraRadera