onsdag 22 februari 2017

En lördag i Köpenhamn med avslutning på Osteria Rufino.

Det senaste blogginlägg handlade om den första dagen på vårt Köpenhamnsäventyr. Den andra dagen, lördagen, möter oss med strålande solsken, någon plusgrad och en ordentlig snålblåst. Vi börjar dagen med att promenera till Cibi e Vini och fylla vår "rullväska" med viner. Ryggsäcken fyller vi med olivolja och lite andra läckerheter. Vi vandrar tillbaks till hotellet, lämnar våra viner på hotellrummet och ger oss ut i Köpenhamnsvimlet.

Det blir till en början en rundvandring i centrala Köpenhamn. Lunch intar vi på en krog med namnet Boef&Ost vid Gråbrödratorget. Hustrun tar en en rätt med rökt lax och själv tar jag en rätt där andbröst är huvudingrediensen. Urvalet av vin på glas är starkt begränsat.  Hustrun tar ett glas Riesling i en enklare version och för mig blir det en Cotes-du-Rhone. Rieslingen är väl OK, men inte mer. Saint Cosme är en pålitlig producent och det här vinet är ju riktigt hyfsat.
Eftermiddagen tillbringar vi på Design Museum och utställningen "The Danish Chair an international affair". Mycket sevärd!

Vi hinner med någon timmas vila på hotellet innan vi promenerar till Christianshavn igen.
I hörnet av Torvegade och Strandgade ligger Osteria Rufino. En trappa ner i källaren ligger den här enkelt och rustikt inredda lokalen. Ganska lång från flärd och lyx. Istället vällagad och rustikt Italienskt käk. Förbaskat gott helt enkelt. En synnerligen trevlig och vinintresserad servitör tar hand om oss. Kökspersonalen kommer ut och pratar med oss om den mat de tillagat. Det vilar en väldigt familjär atmosfär i hela lokalen.
Vi startar upp kvällen med ett glas Spumante. Vi får Tisbrino från Luigi&Co. Den är gjord på i huvudsak Chardonnay och en skvätt Pinot Nero. Druvorna kommer från vingårdar runt Modena.
Friskt, lite grumligt och riktigt läskande.
Citrus, gröna äpplen, nybakat bröd och lite grapefrukt i avslutet. Det finns en charm i det här enkla bubblet som attraherar oss.
Vi delade på en Antipasto Misto. Vi fick ett antal smårätter från lite olika delar av Italien. Kanske den bästa Polenta jag ätit. En välsmakande böngryta, en bruschetta med kycklinglevermousse och en riktigt god porchetta.
Vi valde varsin pastarätt. Vi satt så vi såg hur dom jobbade i köket med våra rätter. Pasträtterna var helt lysande. Hustrun hade valt en vegetarisk pastarätt, medan jag valt en köttragu med lamm, nöt och gris.

Utbudet av spännande viner på glas är stort, så vi beslöt att låta vår sommelier ta fram vad som passade till vår mat.
Vi startade med Novaresi Nebbiolo 2012 från Conti i Alto Piemonte. En sval ganska typisk Nebbiolofrukt, grusiga mineraler och lite blommor. En bra syra och härligt smånafsande tanniner.
Ett vin jag kommer att köpa vid första bästa tillfälle.

Hustrun fick ett glas vitt till sin vegetariska pasta.
Druvan är Friulano. Producent är I Clivi. Ekologisk odling, naturlig jäst, bara lagring på ståltank. Mannen bakom är Ferdinando Zanusso. Geografisk befinner vi oss i Italiens nordöstra hörn på gränsen till Slovenien dvs i Friuli.
Frisk i smaken med vibbar åt Sauvignon Blanc, men med en kryddigare och mer mineralstinn ton.
Gott. Det här dricker vi gärna igen!!
Ett glas Rosso di Montalcino till min pasta satt som en smäck.
Producenten Lo Sperone är helt ny för mig. Egendomen är 10 ha stor, men endast 2 ha är vingårdar resten olivodling, skog mm. Belägen strax utanför Montalcino.
Sex månader har den fått på ekfat innan buteljering.

2010 var ju ett år då Brunellon har blivit rejält hyllad. Vi på Vintankar har instämt i kören. Lite extra trevligt med en Rosso, som t o m är den första Rosson från det här året som vi dricker.
Det finns en mycket tilltalande friskhet med en härlig frukt:syrliga körsbär, lite hallon och jordgubbar. En trevlig kryddsamling och tanniner som biter, men på ett mycket fogligt sätt.
Det här var ju riktigt gott.
Vi dricker Rosso di Montalcino alltför sällan!
Vår servitör visade sig vara en stor vän av Barolo och Bourgogne. Han plockade under kvällen fram en flaska som han tyckte vi skulle smaka och ge vårt omdöme om.

Ett ekologiskt vin, ända sedan 1995 har dom tillämpat dessa principer. Har ett Ecocert och även börjat tillämpa biodynamiska metoder. Druvorna kommer från ett vingårdsläge som är 1.62 ha stort.
Det finns en fin ton av lite rödare frukt, en del kryddor och grusiga mineraler. Inte så kraftfullt men desto mer elegans.
Gott. Vi dricker det här gärna igen.
Ganska oväntat att en bli bjuden på Bourgogne på en italiensk krog.
Utbudet av söta viner är mycket tunt. Vi testar en Aresco från Ca de Noci. Vi befinner oss någon mil söder om Reggio Emilia. Även detta ett vin som är ekocertifierad.
Ett vin gjort på torkade druvor (3 månader): moscato, malvasia aromatica, spergola.
Vinet har fått vila upp sig i 18 månader på botti innan det buteljerats.
Det görs cirka 1800 flaskor.

En koncentrerad smak av citrus, torkad frukt, torkade örter och lite honung. Det finns en hyfsad syra som ger vinet en nödvändig friskhet.
En stor portion charm. Väl värt att testas lite mer ingående.






Vi sammanfattar:
En fantastiskt trevlig kväll med enkel, rustik och framförallt väldigt god mat. En mycket spännande vinlista. Ett stycke Italien i Köpenhamn. Mycket trevlig personal som med entusiasm presenterar både mat och vin.
Vi har fått ett nytt favoritställe!!















j
o

m

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar