söndag 6 oktober 2019

Pierre Peters Cuvée de Réserve en Blanc de Blancs

Det har gått lite mer än fyra år sedan Rodolphe Peters besökte Champagnebaren i Göteborg. Det blev så klart en bloggpost om detta mycket trevliga möte. Du kan läsa om det här.

Familjen har haft vinodlingar långt tillbaks i tiden, men 1919 började dom att göra egna champagner. Dom har sin bas i Les Mesnil-sur-Oger, men också vingårdar i Oger, Avize och Cramant. Totalt 18 ha och endast Grand Cru byar.
Alla deras champagner, utom roséchampagnen, är till 100% gjort på druvan Chardonnay det man kallar  Blanc de Blancs.
Dom använder endast egenodlade druvor. All jäsning sker på ståltankar, detta för att låta ursprunget få tala så mycket som möjligt.

Cuvée de Réserve görs på olika årgångar. Hur många har jag läst lite olika uppgifter på. Din Vinguide anger 18 och att den senaste årgången utgör 60%. Jäsningen har ägt rum på ståltankar.

En trevlig doft av citrus,  och gröna äpplen dominerar intrycken till en början, men efterhand tillkommer mariekex, lite våta stenar och aningens mandlar.
Här finns en stor friskhet i såväl doft som smak.
Den första lilla klunken skickar samma signaler som doften dvs citrus och gröna äpplen. Smaken är lite mer komplex än doften och här finns en lätt brödighet, steniga mineraler, gula stenfrukter med persika och plommon främst. I eftersmaken aningens mandlar och nougat samt ett avslut av grapefrukt.
Fin mousse och en syra som som är tillmötesgående och gör den här champagnen väldigt lättdrucken. Så klart väldigt god också! Den gör sig alldeles utmärkt som mingel eller aperitif-dryck.
Betyg 4
På "Bolaget" kostar den numera 379 kr.
Ostbågar är faktiskt ett enkelt och bra tilltugg till lite enklare champagner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar