tisdag 8 oktober 2019

2016 Valtellina Superiore Costa Bassa från Sandro Fay

Nyskördad vitlök. Jag glömde sätta klyftorna i tid dvs i december och upptäckte fram i april att det fanns några klyftor som inte hade torruttnat. Nåväl ibland får en nöja sig med det lilla.
Upptäckte för någon vecka sedan att det blivit årgångsbyte på Sandro Fays Costa Bossa. Ett sådant vin vill jag inte missa, så det blev att klicka hem några flaskor till "mitt" Systembolag.
Valtellina är en region i norra Lombardiet inte särdeles långt från den Schweiziska gränsen någon mil öster om Como-sjön. Här hittar vi nebbiolo-druvan fast här går den under namnet Chiavennasca. I Valtellina görs det vin nästan uteslutande på den druvan och det med en tusenårig historia.
Valtellina med sina branta terrasserade vingårdar.
Bilden är lånad från importören Bristly Wine.

Sandro Fay grundade 1973 Societa Agricola Fay. Familjen Fay hade sedan flera generationer bedrivit jordbruk runt den lilla byn San Giacomo di Teglio i Valtellina-dalen, men Sandro beslutade sig för i början på 1970-talet att göra en satsning på tillverkning av kvalitetsviner. Idag är det hans båda barn Marco, utbildad oenolog vid Universitetet i Trentino och med erfarenheter från flertalet Barolo-producenter, och Elena som har tagit över ansvaret. Egendomen omfattar idag 15 ha vingårdar i form av mindre terrasserade plotter som är utspridda i subzonen Valgella samt någon liten plott i Sassella. Vingårdarna ligger på mellan 350 och 900 m ö h.Det är gjort på 100% Nebbiolo (Chiavennasca). Druvorna kommer från deras lägst belägna vingårdarna (upp till 450 m ö h). Vinet har fått jäsa på ståltankar i ca 14 dagar. 7 dagars maceration. 12 månader på stora ekfat.

Ett vin som är slankt och har en bra friskhet med en ungdomlig fruktighet, som gör att det är mycket lätt att ta till sig. Kanske inte så komplext, men med en stor portion charm. Väldigt lättdrucket och ändå fin karaktär.

I doften dominerar de röda bären, men här finns också i små doser lite läder och jord, sommarrosor, nygrusad trädgårdsgång och en finstämd örtighet.

I gommen är det de röda bären som först ger sig tillkänna: tranbär, lite hallon, jordgubbar och några lingon. En fin syrlighet. Örter och kryddor noteras i små väl avvägda nypor. Nypon och sommarrosor ökar på charmen. Tanninerna dansar behagfullt runt i munhålan.
Ett riktigt gott vin i all sin enkelhet och lite rakt-på-sak-stil.
Betyg 4
Vinet kostar 199 kr på Systembolaget. Det är 30 kr lägre än vad årgång 2015 kostade för ett år sedan. Bara en sådan sak. Det finns i 36 butiker runt om i vårt avlånga land och även 8 fl i websaldot. Jag har handlat på mig ett gäng.
Vad jag tyckt om andra viner från detta området kan du läsa genom att klicka på resp länk: Le Tense och SommarovinaStella Retica (Arpepe).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar