lördag 12 oktober 2019

2014 Amarone, Zenato

CL-fotbollen har dragit igång och ni som följt mig ett tag vet att en kan sätta likhetstecken mellan CL-fotboll och Amarone.
2014 var ett svårt år i Valpolicella. Kallt, regnigt och mindre sol än normalt. Många producenter avstod från att göra en amarone. Druvorna gick till deras superiore medan de som vanligtvis gör både en vanlig amarone och en riserva avstod från att göra riservan och koncentrerade sig på den vanliga amaronen. Själv har jag dragit ner inköpen av årgång 2014 rätt så ordentligt.

Zenato, en pålitlig producent, har dock gjort en 2014. Just nu finns den i många av Systembolagets butiker. Lite nyfiken är jag allt på hur den kan vara.
Zenato är en av de större producenterna med sina ca 2 miljoner flaskor, varav amarone utgör ca 10 procent. Det hela började 1960, då Sergio Zenato byggde vidare på familjetraditionen och grundade vingården Zenato vid San Benedetto di Lugana vid Gardasjöns sydostligaste hörn. I Valpolicella äger man 30 ha i Sant Ambrogio samt köper druvor från San Pietro in Cariano, Fumane och Illasi.
Deras portfölj består av två amaronevarianter varav en är en riserva, ripasso, superiore, recioto samt några IGT-viner.Dom producerar dessutom DOC-viner från Bardolino, Garda och Lugana.


Den här amaronen görs på Corvina till 80% och sedan lika delar Rondinella och Oseleta. Druvorna kommer från deras vingårdar i Sant Ambrogio. Dom har fått ligga på torkning i tre till fyra månader. Vinet har lagrats i nästan tre år på 300 liter stora ekfat (Slavonska och Franska).

Vi har tidigare druckit och skrivit om årgångarna 2010, 2011 och 2012. Av någon outgrundlig anledning missade vi årgång 2013.
Vi dricker vinet under två dagar och låter vinet få stå runt två timmar i glasen innan vi tar oss an det.
Visst är det ungt med en bra friskhet och med en tydlig ton av alkohol. I och för sig minskar den efterhand för att dag två vara nästan helt borta. Detta gäller såväl doft som smak.

På näsan känns mörka bär, läder, tobak och lite våt jord. Dag två tillkommer lite torkad frukt och någon liten kryddighet. Doften är något mer utvecklad dag två.

I munnen är vinet lite knutet den första kvällen speciellt till en början. De sista små klunkarna i andra halvlek börjar det komma fram en del trevligheter. Dag två är vinet mer utvecklat även om det inte släpper loss till fullo.
Söta mörka körsbär, mörka skogsbär, lite torkad frukt och en del kryddor kan vi notera. Syran är bra. Tanninerna närvarande och nafsar runt i munhålan på ett förtjänstfullt sätt. Eftersmaken är lång på amaronevis med en riktigt god bitterhet i form av mörkchoklad, några droppar espresso och så de där körsbärskärnorna som jag verkligen gillar.

Det här svåra året 2014 har Zenato ändå lyckats göra en riktigt bra amarone. Förvisso ung idag, men ge den något år och jag tror den kommer utvecklas fint. Så klart blir den aldrig någon toppamarone, men ändå väldigt bra.
Betyg 4(+)
På "Bolaget" kostar den 399 kr. På SB:s hemsida anger dom årgången till 2015. I många butiker är det 2014 som fortfarande gäller. Årgång 2015 ska provas så fort jag kommer över någon flaska. Årgången som sådan anses ju bättre än 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar