fredag 4 oktober 2019

2008 Barolo från Giacomo Fenocchio

Hösten har så sakteliga smugit sig på. Det mesta i trädgårdslandet är skördat, dock finns både svart- och grönkål kvar liksom palsternacka och jordärtskocka. Alla är ju frosttåliga och mår bäst av att skördas så sent som möjligt. Höst innebär också att nu blir det mer av grytor av diverse slag. Vi åt härom veckan en vildsvinsgryta och till denna drack vi en barolo som vi fingrat på ett slag.
Vingården Giacomo Fenocchio grundades 1864 och man gör fortfarande viner i traditionell stil. Idag är det Claudio dvs femte generationen vinmakare i familjen Fenocchio som står vid rodret. Dom förfogar numera över cirka 14 ha odlingar bl a i  Bussia (3,5 ha), Cannubi (0,5 ha) och Villero (1 ha) och har en årlig totalproduktion på 40-45000 flaskor. 80% går på export.
Odlingarna bedrivs med organisk-biologiska metoder utan att vara certifierade.
På deras hemsida hittar jag en Barolo Riserva, fyra vingårdsbetecknade Barolo och en "normale". I portföljen har dom dessutom en Langhe Nebbiolo, en Barbera, en Dolcetto, en Langhe Freisa samt två vita viner.

Vi dricker deras "normale" från 2008.
Druvorna kommer från deras vinfält i Monforte d´Alba, som ligger runt 350 m över havet. Genomsnittsåldern på vinrankorna är cirka 20 år. Vinifieringen sker enligt traditionella metoder med lång maceration. Endast naturlig jäst används och jäsningen äger rum under 40 dagar på ståltank, där vinet får ligga kvar i sex månader för att slutligen få tillbringa 30 månader på stora liggare (25-35 hl) av slavonsk ek innan buteljering. Runt 7 000 flaskor görs det av det här vinet.

Färgen går i en mörk granatäppelröd ton.
Doften är hyfsat stor och väldigt angenäm med röda bär, torkade rosor, örter och makadam.
I munnen är det de röda bären med jordgubbar, tranbär, lite lingon, några hallon och körsbär som omedelbart ger sig tillkänna. Väldigt tillgängligt, inbjudande och gott. Lite rosor, en del nypon och en liten nätt örtighet. Friskt genom en trevlig och lättillgänglig syra. Tanninerna finns där och smånafsar i munhålan och gör sitt jobb. Eftersmaken är medellång och där sällskapar de röda bären med steniga mineraler, mera rosor och aningens saltlakrits.

Riktigt god idag. Jag tror inte på så mycket mera utveckling, men den som har några flaskor behöver inte ha bråttom för den klarar säkert flera år i källaren.
Betyg 4
Privatimporterad för flera år sedan. Jag vill minnas att jag gav knappa 300 kr för den för sex år sedan.

2 kommentarer:

 1. Årgång 2008 av Barolo & Barbaresco är verkligen fin. Hade du vinet i decanter innan du drack det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ingemar!
   De 2008:or jag druckit har varit fina och nu 11 år efter skörd är det många som börjar blomma ut. Vi drack vinet under två dagar och gjorde ingen karaffering utan nöjde oss med att hälla upp vinet i glasen runt 30 min innan vi började njuta av det. Vi kunde sedan följa vinets utveckling i glaset under kvällen. Det var gott och bra redan vi den första sippen och utvecklades inte så mycket i glaset. Det höll ihop väldigt bra och presterade på samma höga nivå även dag två.

   Radera