fredag 21 september 2018

Två favoriter från Chateauneuf-du-Pape: 2009 Pure och 2012 Le Vieux Donjon

Häromdagen skrev jag om två viner från Priorat som jag verkligen uppskattar. Dagens inlägg handlar om två viner från Chateauneuf-du-Pape som jag också håller väldigt högt. Ch9dP är nog mitt favoritdistrikt i Frankrike.

2009 Pure.
Det här vinet drack jag på nyårsaftonen 2017. Otroligt gott och helt på topp, så när dottern med pojkvän besökte oss i början av augusti drog vi korken ur vår sista flaska.
Pure
Detta är toppvinet från Domaine la Barroche. Vinet är gjort på i huvudsak grenache-druvor från vinstockar som är mer än hundra år gamla. På sin hemsida anger dom att 97% är från Grenache och resterande tre procent från andra tillåtna druvor. Druvorna har avskiljts från stjälkarna innan de pressas. Jäsningen äger rum på emaljerade ståltankar. Vinet får tillbringa fyra veckor med skalen. Runt 18 månader på stora, gamla ekfat har vinet fått ligga till sig på.
Vi möts omgående av en stor och maffig doft, där de röda bären (hallon, jordgubbar, körsbär) möter oss. Allt eftersom vinet får luft tränger sig de mörka bären fram, då främst i form av solmogna björnbär. Örter och diverse kryddor blandat med läder, makadam, piptobak och aningens fänkål kompletterar doftintrycken. Här kan vi sniffa länge!!

Doften imponerar på oss, men ändå är det så att när vi smakar på vinet så blir vi omedelbart alldeles stumma. För en sekund. Innan superlativerna flyger över bordet. Jag utnämner det här till en av de bättre Ch9dP-viner jag druckit. Precis som jag gjorde på nyår.
Smaken är bara så läcker. Mogen, komplex och fullmatad.
Frukten består främst av röda bär precis som i doften: hallon,ljusa körsbär och lite jordgubbar, men också några mörka bär såsom björnbär och aningens cassis. 

Gott om provencalska örter, några kryddor, en hel del mineraler, en försiktig ton av kolasnören , lakrits, torkade fikon och någon liten espressoton alldeles i avslutet. Inte allt på en gång utan smakerna dyker mer upp som lager på lager. Syran håller fortfarande det här vinet med en bra friskhet. Tanninerna rejält avrundade, men ändå närvarande hela kvällen. Eftersmaken låååång.

Betyg 5




2012 Le Vieux Donjon
Det här är en Ch9dP som vi druckit flera årgångar av. Vad vi tyckt om dessa kan du läsa här: 200920102012 och 2013. Vi knyter den här augustikvällen åter bekantskapen med årgång 2012.
Vinodlingarna ligger i området runt Cabrieres och Mont Redon, medans vinkällaren ligger mellan Chateauneuf du Pape och Courthezon. En av de ytterst få producenter i Chateauneuf-du-Pape som bara producerar ett enda rött vin. Allt druvmaterial som anses tillräckligt bra används. Resten ratas och säljs till negocianter. Druvmixen är 75% Grenache, 10% Syrah, 10% Mourvedre och 5% Cinsault.
Vinet har fått ligga till sig först i sex månader på betongtankar och sedan runt ett år på Foudres (stora ekfat).

Även om den inte når Pures höjder så är det här en Chateauneuf av enastående slag. När vi dricker den så blir det  väldigt tydligt varför vi köper den år efter.

Härlig doft av såväl mörka bär som några instick av lite ljusare. Gott om örter och kryddor, lite pinjeträd, aningens lättrökta charkuterier och aningens grusdamm.
I munnen känns frukten kanske inte lika ungdomlig som tidigare, men fortfarande med en bra pigghet. Lite försiktiga mognadstoner har börjat smyga sig in. Kanterna ha slipats av och vinet har börjat mjukna. Inte alls samma stramhet och tanninbitande som för fyra år sedan. Med detta sagt så bjuder vinet ändå det där motståndet som vi verkligen älskar.

Solvarm frukt där blåa plommon och mogna björnbär står i centrum. Lägg till en del provencalska örter, lite pinjeträd, grusiga mineraler, en liten smak av blod och en tydlig ton av lakrits. Eftersmaken är riktigt lång!
Visst har vinet utvecklats åt precis det håll vi önskade. Det här är helt enkelt "görgott".

Betyg 4+

På "Bolaget" är årgång 2015 som gäller till 349 kr. Visst har vi lagt en beställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar