torsdag 17 mars 2022

2008 Vaio Armaron

 CL-fotbollen fortsatte förra veckan med de första returmatcherna i sextondelsfinalerna. Vi på Vintankar fortsatte med Amarone. Förra veckan var det en Vaio Armaron från 2008 som vi drog korken ur. Vaio har alltid varit en stor favorit. Den behöver några år på sig, bortåt 10 år, för att riktigt bjuda upp och sedan håller den sig på topp i många år till.

I början på februari skrev jag ett inlägg om årgång 2004. -Du Kan läsa det här och där hittar du mer fakta om den här fantastiska amaranonen samt länkar till andra årgångar jag testat.


Druvmixen verkar vara den klassiska dvs Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Det är en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. 
Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ. Druvorna växer på vinfält belägna på Serego Aligheris ägor i utkanten av den lilla byn Gargagnago (några mil väster om Verona).

Det är bara att konstatera, återigen, att Vaio är en storslagen amarone. Årgång 2008 är i ett fantastiskt drickfönster just nu och lär så förbli i många år till

Doften är storslagen med både kraft, intensitet och elegans. En underbar, komplex mörk frukt dominerar och tillskottet av små delikata nypor av örter och kryddor förstärker intrycken. Här finns också lite torkad frukt och kakao. Ni förstår själva att doften är bara så ljuvlig.

Mycket av det vi känner i doften återkommer i smaken. Den mörka frukten tar nu formen av söta mörka körsbär, mogna björnbär, aningens svarta vinbär och lite blåa plommon. En hög intensitet i smaken, där både kraft och elegans samsas. Den torkade frukten gör sig påmind med katrinplommon, lite dadlar och aningens, aningens russin. Här finns också finstämda inslag av örter, kryddor, kakao och kola. En vital syra ger vinet dess härliga friskhet. Tanninerna närvarar genom att bjuda ett behagfullt motstånd. Eftersmaken är amaronelång med bitterheten från mörk choklad (80%), några droppar espresso och körsbärskärnor. De söta mörka körsbären är med oss hela resan.
Betyg 5-
En 14 år gammal amarone som har ungdomens friskhet i behåll, men också en del begynnande mognadstoner. Hur gott som helst!!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar