torsdag 3 mars 2022

Le Novelire del 2: 2020 Re Stigio,

 Ja så var det dags för flaska nummer två från producenten Le Novelire i Bolgheri. Våra vänner Lena och Tommy har skapat en möjlighet at få tag på dessa viner genom Privatimport. Se mailadress längst ner i detta blogginlägg. För snart en månad sedan skrev jag om deras vita vin gjort på druvan Vermentino. Riktigt bra! Klicka på länken så får du mina tankar. 

Nu är det dags att testa ett av deras röda viner.

Le Novelire är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgehri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.

Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.

Re Stigio är ett vin gjort på druvorna Sangiovese (50%), Cabernet Sauvignon (35%) och Malvasia Nera (15%). 
Vinet har fått vila upp sig i sju månader på stora ekfat s k tonneau innan det buteljerades.

Färgen går i en lite gnistrande rubinröd ton.
En frisk och fräsch doft i en något försiktig skrud. Vi noterar körsbär, örter och  kryddor, aningens tobak samt lite nykrossad sten och aningens violer.
I gommen tar det mer plats fast ändå i en hyfsat slank och lite törstsläckande stil. Körsbär, sv vinbär lite blåbär, några hallon och tranbär bildar en trevlig bärkompott, som möter oss omgående. Örter, kryddor, lite steniga mineraler och aningens blommiga toner fyller på smakbilden. Härlig syra ger vinet en bra friskhet. Tanninerna nafsar lite försiktigt i munhålan. Eftersmaken är medellång med mörka och röda bär. Tonen av peppar bildar en läckert avslut.

Ett trevligt och gott vin för maten mitt i veckan. Jag dricker det här med förtjusning till diverse pasta rätter och pizzor. En ljummen sommarkväll när jag vill ha något enkelt och törstsläckande rödvin är en match det klarar alldeles ypperligt.
Betyg 4-
Du som är intresserad kan höra av dig till info@lovewine.se. 
Priset tror jag ligger på knappt 20 euro.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar