måndag 25 april 2022

Argentieras Poggio Ai Genepri möter Le Novelires Re Diale men först lite Soave från Le Battistelle

 Vi hade vännerna Stig och Anki på besök för ett par helger sedan. Det blir som alltid väldigt trevligt med många och spännande samtal. Vi startade med lite fika utomhus. Soligt men med en lite isande vind. Vi hittade ett hörn runt stugknuten där det var lä och då värmde solen riktigt gott. Promenaden nere på Näsbokrok angrep vinden oss, så det blev att gå i en riktning där vi mestadels fick vinden i ryggen.

Vi började kvällen med ett vin från Soave.

2019 Piede Franco, I Rasoli från Le Battistelle. 
Le Battistelle har sin verksamhetrunt den lilla byn Brognoligo i hjärtat av Soave. Druvor har familjen odlat sedan det sena 1800-talet, men 2002 beslutade sig ägarna Gelmino och Cristina Dal Bosco att inte längre sälja druvorna till det lokala kooperativet utan att istället göra vin under egen etikett. Dom äger 9 ha, som är fördelade på många små vinfält på kullarna runt gården.Dom producerar runt 40 000 flaskor fördelade på tre torra vita viner samt en liten produktion av husets desertvin, spumante och så detta unika vin I Rasoli. I skrivande stund är det endast deras spumante som går att beställa på SB.

2011 tog familjen sticklingar från sina äldsta vinstockar i vingårdsläget ”Roccolo del Durlo” (planterat i slutet av 1800-talet). Sticklingarna planterades i ett nytt 0.5 hektar stort vingårdsläge som benämnts ”I Rasoli”. ”I Rasoli” är också den italienska benämningen för tekniken de använt för att ta sticklingar och plantera dessa utan rotstock. Vinets namn har tillägget Piede Franco vilket betyder att vinstockarna är ”un-grafted” / utan amerikansk rotstock. Det gjordes 690 flaskor av detta vin år 2019. 
Druvorna (Garganega) plockas när de är riktigt mogna. De avstjälkas. Macerationen med skalkontakt varar i ca 48 timmar. Vinet har fått jäsa på ståltank och sedan har det fått ligga kvar på jästen under 6-8 månader, därefter har det fått tillbringa ytterligare 8 månader i amforor innan det buteljerades.

En mycket komplex doft med en härlig friskhet möter oss omgående. En samling gula stenfrukter, citrus, aningens fläder och andra vita sommar blommor samt lite örter och grusig sommarväg ansluter.
Mycket av det vi kände i doften kommer tillbaks då vi smakar på vinet. Ett rätt så mjukt och smakrikt vin med en härlig friskhet. Det startar med en komplex korg av gula stenfrukter bl a aprikoser, persika, gula plommon. Gula äpplen, citrus och några finstämda toner av örter följer. En mycket trevlig syra skänker en bra friskhet åt vinet. Eftersmaken är något längre än medel och då tillkommer nötter, krossad flinta sten och aningens honung. Lättdrucket och alldeles lysande som fördrink tillsammans med några munsbitar. 
Betyg 4+.
Det såldes i höstas på SB för 396 kr.

Kvällens huvudnummer blev en test av två viner från Bolgheri. Samma årgång och med liknande druvsammansättning. Två s k supertoscaner! 

2018 Poggio Ai Ginepri från Tenuta Argentiera. 
Tenuta Argentiera är beläget i den allra sydligaste delen av Bolgheri. På de höga kullarna (200 meter över havet) endast ett par km från Medelhavet odlas det Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc och Petit Verdot. Vingården har en historia som går tillbaks till 1500-talet. Namnet Argentiera spelar an på att det här området en gång i tiden var känt för sina silvergruvor. Idag omfattar egendomen cirka 500 ha mestadels olivlundar och skogar, men runt 75 ha är vingårdar uppdelade i en mängd vinfält.
Två prestigeviner gör dom, där främst Argentiera (samma namn som vingården) har nått mest berömmelse, men även Villa Donoratico anses var ett stort vin.

Poggio ai Ginepri görs i tre varianter en rosso, en rosato och en bianco ( 90% Vermentino och 10% Sauvignon Blanc). Ikväll det Rosso som gäller. Den är gjord på druvorna Merlot (40%), Cabernet Sauvignon (30%), Cabernet Franc (20%) och Petit Verdot (10%). Klasarna avstjälkas och druvorna vinifieras var för sig. Jäsning och maceration äger rum på ståltankar. Hälften av vinet får sedan ligga på begagnade 225 liters fat av fransk och ungersk ek i cirka åtta månader. Den andra hälften får ligga på ståltankar. Därefter blandas vinet och buteljeras.
Vinet fick utmärkelsen 2018 års bästa vin av Wine Spectator. Då var det årgång 2016.Doftmässigt börjar det med lite läder, aningens jord och nyvässad blyertspenna. Tämligen omgående är det den mörka fukten som tar över ackompanjerad av någon liten nypa örter och svart te.
I munnen känns vinet mycket fräscht och friskt med en trevlig syra och smånafsande tanniner. Smakerna domineras av den mörka frukten: svarta vinbär, blåa plommon, björnbär och något blåbär, men här finns också lite ljusare toner av främst körsbär och skogshallon. I eftersmaken får frukten sällskap med lite mineraler (järn, kalk) samt aningens lakrits.
Ett hyfsat ungt vin med rena smaker och en bedårande frukt. Årgång 2018 känns helt drickmoget nu.
Betyg 4
På SB är priset 246 kr och det har redan hunnit bli årgång 2020 som säljs där 


2018 Re Diale från Le Novelire. 
Det här blir vin nummer fem som vi dricker av Le Novelires viner. Du som vill läsa mina tankar om de fyra första vinerna klickar på nedanstående länkar:

Le Novelire är en familjeägd vingård belägen någon mil söder om Bolgheri i närheten av den lilla staden Castagneto Carducci. Geografiskt befinner vi oss nästan rakt västerut från Sienna någon mil från Medelhavet. Vingården omfattar totalt 9 ha, varv 4 odlas det vin på, 3 ha är olivlundar och 2 ha är odlade med persikor.

Det hela tog sin början 1963, då Bruno Micheletti (född och uppvuxen i Castagneto) förvärvade vingården. De första 50 åren såldes viner på bulk och direkt till slutkonsumenten, men för några år sedan började viner produceras och buteljeras under egna etiketter. Det var barnbarnet Fabrizio som startade den verksamheten och gav företaget namnet Novelire, som en påminnelse om att Bruno Micheletti köpt vingården för nio millioner lire. Dom odlar dels de lokala druvorna sangiovese, trebbiano, malvasia, vermentino och dels Bordeaux-druvor som cabernet (sauvignon och franc), merlot och syrah.


Det här är ett vin gjort på lika delar Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Ingen jätteskillnad i druvsammansättningen jämfört med Ai Ginepri. Re Diale är gjord på lite mer Cabernet Franc och ingen Petit Verdot. 
Manuel skörd. Avstjälkning. Jäsning på ståltankar. Vinet får mogna i 18 månader på stora ekfat s k tonneaux innan det buteljeras.

Vi förvånas lite över hur stor skillnad det är doftmässigt på de båda Bolgheri-vinerna. Hos Re Diale känner vi massor av jord, mosssa, lite potatisskal, läder, tobak och en del mörk frukt. Initialt är det jord och potatisskal som helt dominerar och först efter en lång stund i glasen kommer den mörka frukten i sällskap med en del kryddor. Ju längre tid i glasen desto mer framträdanden blir den mörka frukten.

Det är när vi smakar på vinerna som likheterna uppenbarar sig. Friskheten och fräschheten är den samma liksom de mörka bären: svarta vinbär, blåbär, blåa plommon och björnbär. Här finns också finstämda toner av örter och kryddor, där tonen av svartpeppar är lite mer tydlig hos Re Diale. Samma fina och trevliga syra hos de båda vinerna. Tanninerna är något mer runda och tillmötesgående hos Re Diale. I eftersmaken får den mörka frukten sällskap av lite lakrits och några nävar mineraler (järn, sten, krita).
Re Diale är ett riktigt gott vin och därtill helt klart för att drickas nu, även om det säkert klarar flera år i källaren.
Betyg 4
Du som är intresserad kan höra av dig till info@lovewine.se 
Priset tror jag ligger på knappt 37,30 euro.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar