onsdag 25 maj 2022

2013 Amarone Raimondi

 Det har gått lite trögt med bloggandet den senaste tiden. Ingen riktig inspiration har infunnit sig. Igår fick jag till sist klart ett blogginlägg om Mongardas Col Fondo. Jag slänger mig snabbt över tangenterna och rotar fram lite noteringar om "svensk-amaronen" som vi drack för en tid sedan.

Det finns ett gäng amaronenördar som 2005 bildade Clubamarone. Sällskapet är öppet för alla och medlemskapet är gratis. Vi på Vintankar anslöt oss 2006. De allra nördigaste betalar en årsavgift på 1 500 kr för ett Guldmedlemskap. Med medlemskapet följer en del förmåner bl a bra rabatter hos en del amaroneproducenter samt en specialversion av en Amarone lagrad på svenskt ekfat. Den går under namnet Amarone Raimondi. Det svenska ekfatet tillverkas i Sverige av tunnbindaren Thorslundskaggoch skickas ner till ValpolicellaDe flesta åren har det varit Villa Monteleone som släppt till ett fat amarone, som tappats upp på detta 225-liter stora fat gjort på svensk ek.

Jag har tidigare skrivit om årgångarna 20082009 och 2011. Klicka på årtalet och du får mina nerpräntade tankar. 

Detta är den femte årgången av "svensk-amaronen" Amarone Raimondi. Årgång 2013 skiljer sig från de tidigare producerade årgångarna genom att den är gjord av Massimago och inte Villa Monteleone. 

Så här skrev Club Amarone i början på september 2016:
Den femte årgången av Amarone Raimondi blev klar nu under augusti 2016 då etiketterna klistrades på och korkarna vaxades hos Massimago. Årets Amarone ”Raimondi” är producerad av Massimagos Amarone della Valpolicella årgång 2013 (nr 72802). Det svenska ekfatet, 225 liter, är tillverkat i Sverige av tunnbindaren Thorslundskagge (http://www.kagge.com/). Ekfatet anlände i augusti 2014 till Massimago som fyllde det med Amarone årgång 2013. Därefter har det lagrats och mognat på den svenska eken fram till juli 2016 (23 månader totalt). Vinet buteljerades under juli 2016 och etikettering skedde i början av augusti.

Druvmixen hos Massimagos "vanliga" amarone är Corvina (70%), Corvinone (15%) och Rondinella(15%) och det är också den mixen som finns i den här versionen av Amarone Raimondi. Druvorna har torkats i 80 dagar innan de pressas och vinifieras. Knappt två år har det fått ligga på det svenska ekfatet.

Jag tycker att eken ofta slår igenom alltför mycket när "svensk-amaronen" är ung. 8-9 år efter skörd brukar därför vara en lämplig ålder att börja njuta av det här vinet och där är vi nu.

Doften är rätt så kraftig med massor av mörk frukt: Här finns också gott om örter och kryddor. Lite mindre men ändå klart noterbara är inslaget av torkad frukt, kakao och markörer från fathanteringen.

I munnen är det omgående pang på med den kraftiga och mörka frukten. Det börjar med mörka körsbär, mogna björnbär och blåa plommon. Efterhand fylls det på med hallon, något blåbär och svarta vinbär. Precis som i doften kan vi notera små nypor av örter och kryddor. Lite finstämda toner av torkad frukt, vanilj och kola kan vi också ana oss till. Eftersmaken är på typiskt amaronevis lång och utdragen, där den mörka chokladen tillsammans med lite espresso och körbärskärnor ger den där sköna lilla bitterheten i avslutet.
På det hela en mycket trevlig och god amarone. Två timmar i karaff innan vi hällde upp den i våra glas var precis vad den behövde.
Betyg 4


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar