onsdag 27 juli 2022

2019 Roquers de Garnatxa, Celler de L´Encastel

Vid en grillkväll häromveckan blev vi sugna på att testa den nya årgången av det här vinet, som jag i tidigare årgångar höjt till skyarna. Jag drack årgång 2015 av det här vinet för två år sedan. Du hittar mina tankar på den här länken.

Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn. 
Vi besökte dom på hösten 2017 och fick en oförglömlig lunch och vinprovning. Den minnesvärda stunden skrev jag om här.

100% Grenache från vinfältet  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet har fått 8 månader på begagnade franska ekfat (400-liters). 600 flaskor görs av detta vin.

Ett helt fantastiskt vin. Ännu ungt med en härlig fräschör.

En rätt så intensiv doft med mörka bär, örter och kryddor i förarsätet. I mindre omfattning men ändå tydligt noterar vi nygrusad landsväg och kritdamm. Svartpeppartonen blir tydligare ju längre tid vinet får i glasen.

I munnen är det de mörka bären som omedelbart tar kommandot. En underbar och ljuvlig frukt möter oss. Här finns solmogna björnbär, skogshallon, mörka körsbär, några blåa plommon och blåbär. Örter och kryddor, speciellt svartpeppar, kan vi också känna. I eftersmaken, som är något längre än medel, tillkommer sötlakrits, aningens mörk choklad steniga och kritiga mineraler, unset vanilj och lite röda bär.

Ja det här är precis så gott som vi minns det. Ett sagolikt vin helt enkelt. Ännu ungt och mer utveckling är att vänta de närmaste åren.

Betyg4++


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar