måndag 7 september 2020

2015 Roquers de Garnatxa från Celler de L´Encastell

I lördags la vi en vildsvinsfilé på grillen. Ur trädgårdslandet plockade vi purjo, amandinpotatis, morötter och palsternacka. Dessa primörer ugnsbakade vi. Gröna blad från en späd plocksallad, rödpaprika och tomater från växthuset fick sätta färg på anrättningen. Och så klart lite rött i glasen.

På hösten 2017 reste vi runt i Priorat med Club Amarone. Vi träffade då Raimon Castellvi och provade igenom hans viner. Du kan läsa om dom trevligheterna här.
Vi blev djupt imponerade och ett antal flaskor fick följa med hem. Den sista drog vi korken ur i lördags.
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Familjen Castellvi har odlat druvor här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn. Resten får du läsa om på länken i förra stycket.

100% Grenache från vinfältet  MAS D´EN CACADOR, där druvstockarna har en ålder av 75-100 år. Vinet har fått 8 månader på begagnade franska ekfat (400-liters). 600 flaskor görs av detta vin.
Ett helt fantastiskt vin. Jag minns med ett sådant välbehag när jag smakade det här vinet för första gången på den där vidunderliga lunchen. Det var då årgång 2014. Den här årgången (2015) drack jag för två år sedan och hyllade den här.

Färgen går i en mycket mörkröd nyans som gränsar till svart.

I doften hittar vi mörka bär, en fin örtsamling, aningens svartpeppar, en del mineraler som för tankarna till dels skolkrita och dels grusade trädgårdsgångar samt unset vanilj.
En trevlig och angenäm doft som är hyggligt stor och skapar förväntningar. Det är precis så här vi minns den.

Vi smakar på vinet och kan ganska omgående konstatera att vinet lämnat det jungfruliga stadiet och börjat ta steg mot ett mer moget vin. Än är det inte riktigt där, så mer utveckling är att vänta.
Frukten är fortfarande ljuvlig fast nu i en mer mogen fas. Vi kan känna solmogna björnbär, skogshallon, mörka körsbär, några blåbär och blåa plommon. Här finns en fin samling örter. Några drag från svartpepparkvarnen. Tydliga mineraler främst sten och krita. Den trevliga syran ger fortfarande vinet en bra friskhet, trots den begynnande mognadstonen. Tanninerna smånafsar i gommen och bjuder ett förträffligt motstånd. Lång eftersmak där den mörka frukten får sällskap med lite rödare bär, lakrits, lite choklad och unset vanilj.

Betyg 5-

Detta är inget annat än ett fantastiskt vin, så packat med ljuvliga dofter och smaker. Och visst satt det som en smäck till vår grillade vildsvinsfilé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar