lördag 19 september 2020

Champagne Vilmart & Cie Grand Réserve

Ja så blev det dags för dottern och hennes sambo att återvända till Bryssel. Den sista kvällen plockade jag fram en flaska champagne som fick utgöra en slags avskedsdryck.
Vilmart & Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Dom är fortfarande ett familjeföretag med femte generationen i ledningen. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade.
Enligt deras hemsida tillverkar dom åtta cuvéer: Grand Réserve, Grand Cellier, Grand Cellier d´Or Millésime, Coeur de Cuvée Millésime, 
Blanc de blancs och roséchampagnerna: Cuvée Rubis, Grand Cellier Rubis,  och Emotion.
Vi har tidigare druckit och skrivit om deras Grand Réserve Magnum inköpt 2010 som var fantastisk. Riktigt bra var också den lite enklare Grand Cellier och alldeles strålande den mer eleganta Grand Cellier d´Or 2008. Deras toppvin Coeur de Cuvée 2008 var helt enastående och Cuvèe Rubis  drack vi för något år sedan. 

Grand Réserve är gjord på 70% Pinot Noir och 30% Chardonnay som vuxit på vinstockar som är mer än 30 år gamla. Den består alltid av tre årgångar. Den har fått mogna i 10 månader på stora ekfat innan den buteljerades.  Vår flaska degorgerades i juni 2017 med en dosage på 9 g/liter.

Det här är den enklaste av Vilmarts champagner. Riktigt god och visar därmed vilken hög klass Vilmart har genomgående på sina drycker.
Doften är frisk och där hittar vi mogna gula äpplen, lite rostat bröd, brynt smör, aningens citrus, krossade granitstenar, några försiktiga drag med vitpepparkvarnen, små små nyanser av smultron och sommarblommor.

I munnen är det mycket från doften som återkommer: de mogna gula äpplena, den lilla citrustonen, de tydliga rostade brödet och steniga mineralerna. I mindre omfattning, men ändå tydligt: tonen av päron, gula stenfrukter, aningens vitpeppar och mariekex. Medellång eftersmak med fina smultron härlig blodgrape. Väldigt frisk i hela sin framtoning.
Betyg 4
Min flaska köpte jag av  Franska Vinlistan för 435 kr flaskan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar