söndag 27 september 2020

2013 Coste della Sesia Croatina, Noah

 Det är inte var dag vi dricker vin gjort på druvan Croatina som huvuddruva., men så blev det tidigare i veckan. Jag kan endast dra mig till minnes Le Bartaroles variant 2012  Avdentes Fortvna Ivvat. Du kan läsa mina tankar om det vinet här

Historien om producenten Noah tog sin början 2010, då Andrea och hans fru Giovanna köpte en vingård i Brusnengo i Alto Piemonte. Idag omfattar deras verksamhet 3,5 ha vinfält i Brusnengo (DOC Bramaterra) och 1,2 ha i Lessona (DOC Lessona). För närvarande hyr dom en vinkällare medan dom samtidigt håller på att renovera sin egna.

I Lessona gör dom ett vin på druvan Nebbiolo och i Bramaterra gör dom två viner dels ett vin gjort på Nebbiolo (80%), Croatina (10%) och 5 procent vardera av Vespolina och Uva Rara och dels ett vin gjort på Crotaina (85%) och lika delar Nebbiolo, Vespolina och Uva Rara. Det är det senare vinet vi drack

Det här är min första och enda flaska av det här vinet. Druvsammansättning är 85% Croatina och lika delar Nebbiolo, Vespolina och Uva Rara, som vuxit på vinstockar med en ålder på runt 60 år. Jordmånen är sand av vulkaniskt ursprung. Druvklasarna avstjälkas och pressas försiktigt. Jäsningen äger rum på ståltankar med en maceration på 10-12 dagar. Vinet får sedan vila upp sig i 18 månader på begagnade barriquer av fransk ek (Allier).
Färgen går i en djup rubinröd ton.

Ganska så stor doft, som har en trevlig friskhet och domineras av röda bär, men här finns också en mycket tydlig ört- och kryddsamling. En hel del mineraler av typen krossat grus noteras och på sluttampen aningens viol.

I munnen är det hyfsat slankt och domineras till en början av röda bär: syrliga körsbär, tranbär, några stänk hallon och granatäppeljuice. Efterhand kommer det en del örter och kryddor liksom de steniga mineralerna. Allt känns igen från doften. Syran är alltjämt på tårna. Tanninerna biter på ett civiliserat sätt i munhålan. Eftersmaken är medellång.

Visst funkar det att dricka på egen hand. Tanninerna är då lite mer påtagliga, men till maten blir det riktigt gott och trevligt. Vi drack det till resterna från en vildsvinsgryta.
Betyg 4-
Vinet köptes på "Bolaget" för några år sedan och vi betalade 240 kr. Nu verkar det slutsålt.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar