måndag 18 maj 2020

En trippel från Valpolicella: 2013 Campo Morar, Viviani, 2012 Avdentes Fortvna Ivvat, Le Bertarole och 2016 Paxxo från Stefano Accordini

Den senaste tiden har det blivit vinutflykter till Toscana, Piemonte, Bourgogne, Sicilien, Pfalz, Chateuneuf-du-Pape och så klart Champagne. Det har således blivit hög tid att återvända till det område som ligger mig varmast om hjärtat. Valpolicella!! Vi har de senaste veckorna druckit tre viner från producenter som vi verkligen håller högt.

2013 Campo Morar från Viviani
Vårt första besök hos Viviani 2008 har för evigt etsat sig fast i minnet. Atmosfären, den vackra utsikten och dessa makalösa viner utgör ett av våra främsta vinminnen, som hustrun och jag väldigt ofta återkommer till. Campo Morar var ett av de viner vi fick testa och vi föll pladask. Vi har sedan dess alltid haft några flaskor i vår källare och visst har det blivit några blogginlägg.
Vi har tidigare skrivit om årgångarna  2004200520082012, 2013 och 2015.  
Campo Morar var det första Valpolicella Superiore som belönades med Tre Bicchieri i den italienska vinbibeln Gambero Rosso.
Druvblandningen i Campo Morar är Corvina Veronese 75% Rondinella 20% och Molinara 5%. Hälften av druvorna vinifieras omedelbart, medan den andra hälften får torka i ca en månad innan den vinifieras. Efter några månader blandas de två druvjuicerna. Vinet får sedan ligga i två år på ekfat innan det buteljeras.
Årgång 2013 befinner sig i en synnerligen god drickfas just nu. Jag vill påstå att den är helt på topp och tror inte den kan bli så mycket bättre än så här. Och detta räcker långt!!

I doften är det den mörka frukten som regerar. Lite örter och finmalda kryddor förstärker doftintrycken. Vi kan även noterar någon liten nyans av espresso och vanilj.
I gommen möts vi av mörka körsbär, en samling mörka skogsbär och lite blåa plommon. Precis som med doften ansluter det örter och kryddor. En bra friskhet genom den trevliga syran. Snälla och väluppfostrade tanniner krafsar runt i munhålan. I den medellånga eftersmaken tillkommer mörk choklad, espressokaffen, någon liten vaniljkola och lite sötlakrits. Den mörka frukten håller greppet rakt igenom.
Betyg 4
Dessvärre verkar den vara slutsåld på "Bolaget".


2012 Avdentes Fortvna Ivvat från Le Bertarole
På den där första vinresan 2008 med Club Amarone besökte vi även Le Bertarole. Vi charmades av deras viner och inte minst av den genomsympatiske Marco Venturini. Det har blivit många återbesök. Senaste gången i höstas, då vi med åtta goda vänner tillbringade ett förlängt veckoslut i Valpolicella.
Marco visar oss hur beskärning ska utföras. Så klart blev det provning av deras viner.
Den senaste skapelse är Avdentes Fortvna Ivvat. Årgång 2012 är den första årgången. Detta är ett vin gjort uteslutande på druvan Croatina. Druvorna skördas sent och är nästan övermogna. Det har fått mogna i tre år på ekfat.

Ett litet kraftpaket, som nu är inne i ett väldigt bra drickfönster.
Färgen går i en djup, mörk, rubinröd nyans med lite tegelbruna stråk.
Det är en stor doft med en intensiv mörk frukt vi fångas av. Här finns också lite läder och jord. Örter och kryddor har en påtaglig närvaro. Aningens sten och grus kan också noteras.
I munnen är det en intensiv fruktsmak, där vi särskilt noterar mörka körsbär, svarta vinbär, blåbär och björnbär.
 Gott om kryddor särskilt svartpeppar., men också aningens muskot och ingefära. Några små nypor örter noteras. Bra friskhet. Stadiga tanniner. Mycket lång eftersmak med mera mörk frukt och någon mörk chokladbit med lakrits touch.



Helt enkelt ett underbart vin.
Betyg 4
Vinet finns i beställningssortimentet och kostar 299 kr. Här får du mycket vin för dom pengarna.














2016 Paxxo från Stefano Accordini
Ännu en vingård som tillhör våra absoluta favoriter. Deras "vanliga" amarone Acinatico och prestigeamatonen Il Fornetto tillhör det bästa som går att få tag på i amaronevärlden. I deras portfölj finns hela arsenalen från enkla Valpolicellan, Superiore, Ripasso, Recioto och IGT-viner.

Paxxo är gjort på druvorna Corvina 60%,  Rondinella 10%, Cabernet Sauvignon 20% samt Merlot 10%. Druvorna har fått torka drygt en månad innan vinifieringsprocessen börjar.
Ett år på stora ekfat och sex månader på flaska har vinet fått innan det släpps ut på marknaden.

Andra årgångar jag druckit är 2012 och 2015. Båda riktigt bra. Klicka på årtalet så får du mina tankar om den årgången.

Vi möts av en ganska så stor doft med en intensiv mörk frukt i centrum. Här finns också en del toner av diverse örter samt spår från fathanteringen.
I munnen är det mjukt och runt. Den mörka frukten, precis som med doften, är det första vi möter. Här finns blåa plommon, söta, mörka körsbär, några svarta vinbär och björnbär.
Örter och kryddor ger sig också tämligen omgående tillkänna och ger vinet en trevlig karaktär. Liten fin syra ger en bra friskhet. Tanninerna är ordentligt avrundade och därmed mjuka och lena. Eftersmaken är något längre än medel och där får vi förutom frukten och kryddorna även en nätt liten blommighet, aningens fudge med vaniljtouch och någon mörk chokladbit med lakritscrisp.
Ett både trevligt och mycket gott vin.
Betyg 4-
Vinet finns inte tillgängligt hos SB. Vår flaska är privatimporterad och vi betalade runt 160 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar