onsdag 27 maj 2020

Grand Rosé, Gosset

Jag har då lagt ytterligare ett år till handlingarna. Det börjar bli åtskilliga nu. Ja så många att viner som ska drickas först om tio år inte längre köps in. Måndagen bjöd på ett strålande väder med sol, klarblå himmel, svag vind och runt 20 grader. Hustrun och jag satte oss på kyrkbänken, som är placerad utefter lagårdsväggen i ett sydvästligt läge, vilket betyder flödande solsken på eftermiddagen och den tidiga kvällen.
Ur källaren har jag plockat upp en Amarone jag tidigare inte druckit. Den ska drickas lite senare på kvällen tillsammans med några hårdostar och kommer få sitt egna blogginlägg. Jag har också plockat upp en roséchampagne som under många år varit min favorit bland bubblande roséer. Just den här flaskan inhandlades på våren 2014 och är den sista av de som köptes det året.
Du som vill läsa lite mer om Gosset, ett av de äldsta om inte det äldsta champagnehuset, kan göra detta genom att klicka på vidstående länk till ett blogginlägg jag skrev för snart åtta år sedan. Lite fakta Gosset.

Den är gjord på ungefär lika delar Chardonnay och Pinot Noir. De exakta andelarna varierar något från år till år. Färgen kommer av att det tillsatts runt 7 % rött vin (PN). Minns jag rätt består Gosset Grand Rosé av en blandning av tre årgångar. Den har fått vila i cirka tre år på sin jästfällning innan vinet degorgerades. Dosagen ligger på 8g/liter.

Färgen har med åren fått en ton som drar mot aningens orange och lite bärnstensfärgad ton.

Doften är alltjämt frisk med en fin samling röda bär i centrum, men också lite citrus, någon försiktig brödig liten ton, röda vinteräpplen och inte minst tydliga mineraler som för tankarna till snäckskal och grusig och daggvåt trädgårdsgång.


I munnen är det en omedelbar samling röda bär bär som omfamnar oss. Här finns smultron, jordgubbar, röda vinbär och några hallon. Röda vinter äpplen med begränsad syrlighet. I små väl avvägda portioner får vi röd citrus, mariekex, skolkrita, steniga mineraler och aningens persika. I avslutet en läcker blodgrape. Visst är syran lite nertonad efter de sex åren i vår källare, men ändå finns här en bra friskhet.

Betyg 4++
Köpt på våren 2014 på SB och vi betalade då 469 kr. Idag är priset 497 kr.

2 kommentarer:

  1. Grattis! Kul att du fortfarande bloggar. Själv är det si och så med det, mest Instagram. Ha det fint! /Ulf

    SvaraRadera
  2. Tack för din kommentar.
    Jo jag följer dig på Insta så jag ser både golfandet och flytten.
    Ha det gott!

    SvaraRadera