Social distansering har vi tillämpat sedan Folkhälsomyndigheten rekommenderade detta. Konsekvenserna blir att hustrun och jag firar Valborg på egen han. Vi behöver något som lyfter tillvaron. Champagne funkar utmärkt och får vi då lite löjrom därtill, så blir det en riktigt anständig Valborg.
Ur källaren plockar vi upp en flaska från Vilmart & Cie. Detta är en av de små odlare vars drycker vi verkligen älskar. Vi väljer den här gången deras Couer de Cuvée från 2008. Detta om något borde få oss på gott humör. Vi dricker den under två dagar.
Vilmart & Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Dom är fortfarande ett familjeföretag med femte generationen i ledningen. Dom förfogar över drygt 11 ha. Årsproduktionen ligger runt 110 000 flaskor. Odlingarna sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade. På hemsidan står det följande: The house has obtained Haute Valeur Environnementale (High Environmental Quality) and Viticulture Durable (Sustainable Viticulture) certification, and abides by the principles of the Ampelos charter (a quality charter excluding the use of chemical fertiliser, herbicides and insecticides), thereby defending biodiversity and its own ecosystem.
Enligt deras hemsida tillverkar dom sju olika cuvéer: Blanc de Blancs, Grand Réserve, Grand Cellier, Grand Cellier d´Or Millésime, Cuvée Rubis, Grand Cuvée Rubis Millésime och Coeur de Cuvée Milleéime.
Vi har tidigare drucket fem av dessa och det har så klart blivit några bloggposter. Klicka på resp Cuvée och du får mina tankar om just den champagnen:
- Grand Réserve
- Grand Cellier
- Grand Cellier d´Or 2008
- Cuvèe Rubis
- Coeur de Cuvée 2008
De två jag inte druckit är deras Blanc de Blancs och deras Årgångsrosé. Det blir att hålla utsikt efter dessa.
Det är sällan eller snarare aldrig som deras champagner dyker upp på "Bolaget" utan det är Franska Vinlistan som blivit min leverantör.
Detta är deras prestigechampagne. Jag har druckit den en gång tidigare och det resulterade i en veritabel hyllning (se länken ovan). Det har gått tre år sedan dess, så visst är nyfikenheten stor på vad som hänt sedan dess.
Druvblandningen är 80% Chardonnay och 20% Pinot Noir. Druvorna kommer från nästan 60 år gamla vinstockar. Vinet har fått ligga till sig i 10 månader på 228 liters ekfat. Det degorgerades i mars 2015 och har fått en dosage på 7 g/liter.
Det har hänt en hel del sedan sist, men fortfarande upplever jag den väldigt ung trots sina snart tolv år.
Doften är mer utvecklad och bjuder tämligen omgående på en kavalkad av aromer. Här finns gula sommaräpplen, gula stenfrukter, lite rostat bröd, en del toner från nötter, lite torkad frukt, en diskret floral ton, daggvåt trädgårdsgång samt unset vanilj. Det råder både balans och elegans över doftintrycken.
I munnen återkommer den fina tonen av gula sommaräpplen. Tänk lätt omogna Transparente Blanche. En finstämd citruskompott noteras liksom persika, aprikoser och gula plommon. Ju längre tid i glasen desto fler smaker dyker det upp såsom mariekex och rostat bröd, hasselnötter och mandlar,aningens vitpeppar och skolkrita. Friskheten och syran är stor samtidigt finns det en liten smöraktig nyans och unset crème brulée. I avslutet en läcker grapefrukt.
En helt enastående champagne, som ännu inte nått sin topp. Dag två var smakerna rätt mycket tydligare och djupare utan att något av fräschheten naggats i kanten.
Betyg 5-
Detta är den enda av Vilmarts champagner som då och då dyker upp hos SB. Just nu är det 2011 som finns i ett par butiker till priset 946 kr. Jag köper mina Vilmart-champagner från Franska Vinlistan. Den här betalade jag 795 kr för 2016.
Grand Cellier
Det här är en av Vilmarts lite enklare champagner, men ändå fantastiskt god.
Den är gjord på Chardonnay (70%) och Pinot Noir (30%) som vuxit på vinstockar som har en genomsnittlig ålder på dryga 30 år. Den görs på tre olika årgångar med ungefär en tredjedel av vardera året. Jag tror den är gjord på årgångarna 2011,2012,213 med tanke på att den degorgerades i december 2016. Dosagen är 8g/liter.
Den har tillbringat runt tio månader på stora ekfat s k foudres innan den tappades på flaska för en andra jäsning.
I doften hittar jag gula äpplen, lite citrus, en hel del grus och stendamm, några krossade skolkritor ( vi med lite ålder känner igen den doften), en viss blommighet (kaprifol?), lite rostat bröd och någon liten kryddighet.
I munnen är det en frisk och ganska så torr framtoning. Citrusen och de gula äpplena gör sig omgående påminda. Mineraler av såväl stenig som kritig karaktär ansluter. Mariekex, rostat bröd, gula plommon och aningens honung noteras i eftersmaken.
Lyckligtvis drack vi Grand Cellier veckan innan vi öppnade den formidabla Couer de Cuvée, så den slapp komma i skuggan av den champagnen. Vi gillar den här champagnen. Riktigt stor blir den väl aldrig, men en stabil och solid dryck med en god portion charm det har den absolut.
Betyg 4
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar