tisdag 15 september 2020

2007 La Poja, Allegrini

I söndags var det dags att återuppta bekantskapen med en kär gammal favorit. Ett vin som jag faktiskt skrev om i mitt andra blogginlägg i januari 2011. Det har blivit en del inlägg sedan dess om La Poja
Jag skrivit om årgångarna 2003200420052006 samt 2007
Av någon anledning så har jag inte druckit någon La Poja de senaste fyra åren, så det var väl verkligen hög tid att dra korken ur en flaska. Det fick bli vår sista flaska från 2007.
Producent är familjen Allegrini. Välkänd för de flesta amaroneälskare. Allegrini är ett familjeföretag baserat i Fumane. Dom är en av de större producenterna i Valpolicella med en produktion på cirka 1 miljoner flaskor. Sverige är Allegrinis näst största exportmarknad efter USA. Sedan 2001 har dom också ett vinprojekt i Toscana.
Kvällens vin La Poja kommer från en vingård med samma namn belägen på kullen (berget) La Grola. Högst upp på La Grola på en platå ligger den 2,65 ha stora vingården La Poja på en höjd av 320 m över havet. 1979 planterades den med enbart Corvinadruvor.


Druvorna är till 100% Corvina Veronese dvs samma druva som är ryggraden i amaronevinerna.
Efter skörden avstjälkas och krossas druvorna varsamt. Skalen får sedan macereras med musten i 9 dagar.  Malolaktisk jäsning ägde rum i november. Vinet har sedan uppfostrats på nya franska ekfat i tjugo månader, därefter femton månader på flaska innan det släpptes ut på marknaden.Färgen går i en mörk mycket djup mörkröd nyans. Här och var har det med ålderns rätt smugit sig fram några tegelbruna stråk.

Doften är stor och domineras av mörka körsbär. Här finns också ett tydligt inslag av örter och kryddor, men även en försiktig ton av kakao och lakrits. En härlig doft som väldigt tydligt markerar sitt ursprung. Valpolicella!!

Ett riktigt gott vin, som är på sin absoluta topp. Det har med åren blivit ganska så runt och mjukt. Tanninerna finns där och bjuder lite motstånd, men visst har dom blivit rejält avrundade mot hur jag minns dom för fyra år sedan. Vinet har fortfarande en bra friskhet och rätt så hygglig intensitet i smakerna. Precis som i doften är det de mörka körsbären som dominerar i munnen. I mindre omfattning kan vi känna skogsbär och blåa plommon. Inslaget av örter och kryddor är påtagligt. Eftersmaken är lång och elegant med mörk choklad, körsbärskärnors lilla bitterhet, några droppar espresso, lite lakrits och unset viol och vanilj.

Du som har någon La Poja 2007 hemma får rådet att dricka upp dom inom ett år. Den är helt på topp, men frågan är hur länge den håller sig där. Säkert ett år, men så mycket längre känns tveksamt.
Betyg 4+

Min flaska är köpt på SB för rätt många år sedan och jag betalade då 475 kr. Det finns 12 fl av årgång 2013 i Karlstad. Priset är nu 699 kr. En rätt så häftig prisökning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar