onsdag 9 september 2020

2015 Ossian

Telefonen ringde på torsdagskvällen och min gode vän Viking (yrkesfiskare) frågade om jag ville köpa lite havskräftor. Så klart ville jag det. Någon timma senare landar ett trettiotal kräftor. Det är bara att köra igång med kokningen. Fredagsmyset är på så sätt avklarat.
Den sista flaskan av vita viner från vår Barcelona- och Priorat-resa drar vi korken ur.
Ossian 
Deras vingårdar ligger runt byn Nieva i provinsen Segovia, som tillhör vindistriktet Castilla y Léon. Geografiskt befinner vi oss några mil nordväst om Madrid. Det hela tog sin början 2005 då två lokala vinodlare beslöts sig för att samarbeta och göra vin på väldigt gamla vinstockar på druvan Verdejo. Just i dom här trakterna blev vinlusens (phylloxeras) angrepp väldigt begränsade eller t om uteblev helt och hållet. Den höga höjden (700-1000 m ö h) och framförallt den sandiga jordmånen är de främsta orsakerna. Här finns vinstockar som är mer än hundra år gamla, ja t o m en del planterade pre-phylloxera.
Sedan 2016 är det familjen Ruiz som äger och styr verksamheten. Dom har till sin hjälp den smått legendomspunne Rafael Palacios. Dom är certifierade som odlare enligt organiska odlingsprinciper och lägg därtill naturlig kompost och växtextrakt som gödning, så är deras tydliga ekologiska profil klar.

Det här vinet har samma namn som producenten och är gjort uteslutande på den gröna druvan Verdejo, som vuxit på vinfält med sekelgamla vinstockar.
Vinet har fått mogna i nio månader på gamla ekfat av varierande storlekar.

Färgen går i en mörk gyllengul ton.

I doften hittar vi gula äpplen, ett tydligt inslag av örter och mineraler (granit, krita, aningens skiffer). Lite mindre men ändå klart förnimbara vita sommarblommor och gula stenfrukter bl a persika.
I munnen är det ett smakrikt vin med en del pondus. Det börjar med gula äpplen och lite citrus, som tämligen omgående får sällskap med örter, persika, mogen melon, lite päron och ett tydligt inslag av mandlar. Eftersmaken är något längre än medel och här tillkommer ett litet floralt inslag samt även unset vanilj. Här finns en bra och härlig syra, men också en liten fet känsla.
Ett riktigt gott vin med stor komplexitet och just nu i en underbar drickfas. Jag vet inte om det kommer att utvecklas så mycket mer, men håller sig säkert i flera år på den här höga nivån.
Betyg 4+
Jag betalade knappt 300 kr vid en privatimport på senhösten 2017. Idag kostar årgång 2016 425 kr på SB. Det finns också ett kollikrav på 6 flaskor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar