onsdag 30 september 2020

Cuvée Prestige (Princesse des Thunes) från Paul Déthune.

För dryga veckan sedan var det hummerpremiär. En stor företeelse här på Västkusten. Nu är vi på Vintankar ena riktiga landkrabbor, som för minsta lilla blåst blir sjösjuka. Vi förlitar oss på vännen Viking (yrkesfiskare) och i lördags eftermiddag när han var på våg hem med båten fick vi ett erbjudande om fyra humrar. Inget att tveka på. Det är bara att slå till.


Tre hamnar i frysen. En kalasar hustrun och jag på så fort dom är kokta och vattnet svalnat. Få saker överträffar hummer naturell i ljummet skick. 

Vi dricker så klart champagne till detta.

Paul Déthunes champagner har med tiden blivit lite av mina favoriter. Rakt igenom hela portföljen är det världsklass. Paul Déthune har sin verksamhet i utkanten av byn Ambonnay, där dom förfogar över 7 ha vingårdar. Odlat vin har man gjort här i flera sekler. En omställning till hållbart jordbruk har gjorts. Knappt 60 000 flaskor fördelade på nio olika cuvéer gör dom. Jag har provat sju av dom. 

Vi har ett särskilt gott öga till deras Blanc de Noirs och deras Cuvée Prestige. Den här gången var det den senare som fick göra hummern sällskap

Brut Cuvée Prestige är gjord på lika delar Pinot Noir och Chardonnay. Dagens flaska har 2013 som bas och på det 30% reservvin från 30 olika år. Den degorgerades i juli 2018 och fick då en dosage på 5 gr per liter. 
Cuvée Prestige är lite av deras flaggskepp och det görs runt 2 500 flaskor av den här cuvéen.
Så klart har det under min 10-åriga bloggtid blivit några flaskor. Jag skrivit om följande basår: 2005 och 2008.
En alldeles enastående champagne. Så fräsch, så frisk och så smakrik. Vi blir faktiskt lite smålyriska.

I den friska doften hittar vi gul/gröna äpplen, lite citrus, en ton av rostat bröd, några gula stenfrukter och inte minst grusväg och stendamm. I bakgrunden en försiktig doft av blommande sommaräng. Väldigt trevligt.

Vid den första lilla klunken är det en äppelsamling som möter oss. Det börjar med friska gula sommaräpplen och landar i syrliga röda äpplen som för våra tankar till mogna cox orange. Ett inslag av röda bär finns det också och då främst smultron och syrliga jordgubbar. Här finns gott om mineraler särskilt steniga och lite kalkiga. En finstämd ton av rostat bröd och mariekex gör sig påmind. Citrusen närvarar med mandarin och blodapelsin. Aningens aprikoser och persika tycker vi oss också känna. I avslutet mynnar det ut i en frisk blodgrape.                

Ja ni hör hur det låter. Vansinnigt gott helt enkelt.

Betyg 5-

Kan den utvecklas ytterligare? Ja, jag tror faktiskt det, men att hålla tassarna borta från den här är en stor prövning!

Mina flaskor är köpta från Franska Vinlista. 535 kr är priset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar