torsdag 1 oktober 2020

2000 Les Herses från

 För två år sedan var det månadens vin på forumet finewines.se. Vad jag tyckte då kan du läsa här. Jag köpte två flaskor så hög tid att dra korken ur den sista flaskan till lördagskvällens kyckling.

Släkten Gitton har gjort vin i Loiredalen sedan andra världskrigets slut. Företaget grundades av Marcel Gitton, som då köpte en halv hektar vingård i Sancerre. Genom åren har han utvecklat företaget som nu äger 37 hektar i Loiredalen och sedan 1989 egendomen Château Lafon i Côtes de Duras, ett litet vinområde mellan Bordeaux oh Bergerac. Marcel Gitton är en stor personlighet som fortfarande tar aktiv del i verksamheten även om han lämnat över huvud ansvaret till sonen Pascal.

I Sancerre äger Gitton 27, hektar, 23 av dem planterade med sauvignon blanc och resten pinot noir. Stockarnas genomsnittsålder är cirka 30 år. Gittons vingårdar här är rika på flinta vilket ger vinerna den speciella, lite kritiga nyans som är så typisk för god sancerre. ”Silex” markerar att en sancerre kommer från flintrik jord.
Källa: Importörens hemsida

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Pinot Noir, som kommer från vingården Les Herses som är 1 ha stor. Vinrankorna planterades mellan 1943-1960.
Vinet har fått jäsa på ståltankar och sedan tappats över på 225-liter stora ekfat, där vinet har fått mogna. Osäker på hur länge det fått ligga på ekfaten.

Ett trevligt och gott vin. Så här 20 år efter skörd är det så klart moget, men inte övermoget. Det har fortfarande en bra friskhet. På de två år som gått sedan vi senast drack det har det inte hänt så mycket. Mitt intryck är att det säkert håller sig fräscht i flera år till.
Det startar med en ganska så typisk pinot-doft med röda bär och en lätt kryddighet. Här finns också en del läder, våt jord och lite mossa.. Ingen stor doft, men ändå väldigt tydlig. Doften idag är mer pn-aktig än vad jag vill minnas att den var för två år sedan.

I gommen startar det med en fin bärkompott på jordgubbar, tranbär och lite lingon. Det har precis som för två år sedan smugit sig in ett lite mörkare drag av blåbär. En god dos örter och kryddor. Finstämda mineraler av granit och krita känns också. I eftersmaken får vi lite lätt rökta charkuterier i en lite pepprig stil.

På det hela ett trevligt och gott vin. Hur det är som ungt har jag svårt föreställa mig, men som 20-åring dricker jag det gärna. Stort blir det väl aldrig, men gör ett gott jobb till lördagskvällens kyckling.
Betyg 3++
Det kostade för två år sedan 299 kr på SB. Nu är det slutsålt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar