söndag 18 oktober 2020

2017 Albariño Sesenta e nove Arrobas

Förra söndagens middag bestod av en mustig fisksoppa. Jag var lite osäker på vad för vin som kunde passa, men till slut blev det en lite kraftigare Albariño. Just det här vinet har jag aldrig druckit, men hade läst en del positivt om det innan det inhandlades någon gång förra året.

Bodegas Albamar drog igång sin vin verksamhet i början på 1980-talet, då familjen planterade druvan Albarino på de ärvda markerna. Vinerna såldes som bulk eller på flaska utan etikett i den egna butiken på gården. 2006 tog sonen Xurxo Alba över verksamheten. Han höjde ambitionsnivån rejält och började sälja vin under eget namn. Idag äger dom 3 ha vingårdar i Val do Salnes och så köper dom också en del druvor från kontrakterade vingårdar i Galicien. Utan att vara certifierade bedriver dom jordbruket efter organisk/biologiska principer. Endast naturlig jäst användes. Dom tillverkar 15 olika viner: fem olika viner på utelsutande Albariño, ett vin på den sällsynta blåa druvan Caiño, ett gjort på den blåa druvan Espadeiro och några viner gjort på blandningar av Caiño, Espadeiro och Mencia
Vinområdet är Rias Baixas. Val do Salnes ligger endast några mil norr om gränsen till Portugal utmed Atlantkusten. 

Sesenta e nove som vi dricker den här kvällen är gjort på Albariño-druvan från fem olika vinfält. De har vuxit på vinstockar som har en ålder mellan 50 och 100 år. Jordmånen är sand.
De hela klasarna pressas och får jäsa med hjälp av naturlig jäst i ståltankar. Vinet får sedan vila i 18 månader med sin jästfällning på ståltankar. Ingen filtrering före buteljering. Ytterst lite svavel tillsätts vid buteljeringen.

En fin gyllene halmgul färg, som det nästan glittrar av i glasen.
Doften startar lite försiktigt med gula äpplen och päron. Vi kan efterhand känna en del citrus, nygrusad väg, gula stenfrukter och inte minst tonerna av kaprifol och jasmin. Även en sval vind från saltstänkt hav virvlar förbi på slutet. 

I munnen är det betydligt mer fart. Här finns en ordentlig syra och betydligt större intensitet i smakerna. Många smaker men inte allt på en gång utan mer så att lager efter lager skalas av. Det börjar med gul/gröna äpplen och gråpäron för att fortsätta med citrus (i lite olika former) och gula stenfrukter (persika, aprikos). Inslaget av steniga mineraler är påtagligt. Lite mindre om än tydligt dyker de florala tonerna upp. I det friska avslutet får vi även lite mango och passionsfrukt samt lite sälta. 

Ett härligt friskt, kraftfullt och smakrikt vin. Albariño-druvan visar här upp sig i all sin glans. Ett vin som gjort för lite kraftigare fisk- och skaldjursrätter.
Det tar oss med lite stor storm. Riktigt förbaskat gott helt enkelt!
Betyg 4+

Mina flaskor inhandlades förra året på SB för 289 kr. Just nu är det slut på SB, där finns det "vanliga" Albariño Albamar" för 185 kr.

Jag drack i början på året deras Alma D Mar från 2017. Det vinet imponerade då inte på mig. Sesenta e nove är i min gom flera nummer större.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar