onsdag 21 oktober 2020

Michel Cousinat Grand Cru Tradition Blanc de Blancs

 I mitt FB-flöde har det förekommit olika uppgifter om vilken dag som räknas som Internationella  Champagne-dagen. Vi tar det säkra före det osäkra och korkade i fredags upp en flaska från en producent vi tidigare aldrig smakat något av. Spännande!

Far och son Cousinat.
Bilden är lånad från Champagnebonden

Michel Cousinat är fjärde generationen champagnebonde. Familjen äger runt 5 ha i Grand Cru-lägen runt byn Cramant (någon mil söder om Epernay). Den största delen av skörden säljs till Champagnehusen, men runt 8 000 egen etiketterade flaskor gör dom och det mesta säljs till besökande på vingården, men den svenske importören Champagnebonden hade kommit över ett gäng flaskor som såldes på SB i början på oktober. Grand Cru 2012 kostar 389 kr, Grand Cru Rosé kostar 359 kr och Grand Cru Tradition kostar 339 kr. Jag var kvick på tangenterna och fick tag på två av varje. Nu är dom slutsålda, men beräknas åter finnas i lager 24/11.

Nyfiken som jag är så drog vi korken ur Cuvée Tradition i fredags

Den här champagnen är uteslutande gjort på druvan Chardonnay och har årgång 2015 som bas (52%) och resten 48% är s k reservvin från åren 2012-2014. Den har fått ligga på sin jästfällning runt 3,5 år och degorgerades i oktober 2019. Den har fått en dosage på 8,8 g/liter.

I doften hittar vi en hel del olika citrusfrukter, men även gulgröna äpplen och inte minst en stor dos mineraler som är grusiga och kritiga. På sluttampen även vita sommarblommor, någon ört och aningens, aningens mandlar. Ingen stor omfamnande doft utan mer försiktig, men ändå mycket tydlig.

I gommen känns den frisk och med en trevlig syra, som är pigg utan att bli särdeles påträngande. Väldigt tillgänglig redan nu, även om något år i källare kommer att få den här champagnen att utvecklas något ytterligare. 
Den öppnar upp med en finstämd och elegant ton av citrus för att efterhand släppa fram persika, aprikos och gula plommon. Vi noterar även några gul-gröna äpplen. Det finns ett trevligt inslag av lite örter, en liten nötig ton, några mariekex och lite större doser av mineraler, som precis som i doften signalerar sten och krita. I avslutet får vi också vita sommarblommor och unset vitpeppar. Den har en fin längd med en liten krämig struktur. 
Betyg 4
Jag tycker vi får bra mycket champagne för de 339 kr, som vi betalade på SB. Vi har fått en ny favorit i segmentet "vardagschampagne som inte kostar skjortan".


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar