lördag 3 oktober 2020

2016 Beaujolais Nouveau från Foillard

2016 köpte vi ett par flaskor av J Foillards Beaujolais Nouveau. Vad vi tyckte om den kan du läsa här. Vårt intresse för Beaujolais Nouveau har verkligen gått i en Berg-och-dal-bana. På det sena 1970-talet  när vårt vinintresse var gryende skulle vi alltid testa årets variant. De viner vi fick tag på via Systembolaget var rätt blaskiga och trista, så vårt intresse försvann. I början på 2010-talet började det ta fart igen. Det hade börjat dyka upp viner av en helt annan klass på "Bolaget". Jag hade läst en del gott om just Jean Foillard och hans viner. Inte minst det ekologiska tänket imponerade samt att de kunde tänkas utvecklas en del med ett par år i källaren.
Jean Foillard odlar alla sina vinmarker ekologiskt och har gjort så sedan starten 1982. Inga tillsatser används under vinifikationen och vinerna buteljeras utan klarning eller filtrering. Totalt disponerar Foillard 15 ha. Merparten av odlingarna ligger på Côte du Py strax utanför byn Villiè-Morgon, men också ett  1 ha stort fält i Fleurie. De 4 ha som Foillard gör sin Noveau på kommer från vinstockar som är 40-60 år gamla och ligger utanför byn Villié-Morgon.
Vi möts av en frisk doft av röda bär. Här finns också ett tydligt inslag av nygrusad trädgårdsgång.
I munnen är det slankt, lättsamt med både charm och karaktär. De röda bären (hallon, röda vinbär, jordgubbar, körsbär och tranbär) dominerar smakintrycken. Visst är det lättdrucket men för den skull inte alls mesigt. Syran är alltjämt rätt så stor och för våra tankar till syrliga röda äpplen, tranbär och lingon. En fin mineralton av sten och krita noteras samt några ytterst små nypor av obestämdbara örter kan vi också förnimma. Glöm alla fördomar om skumbanan för det finns inte ett spår av dylika smaker.
Så klart blir det här aldrig stort, men faktiskt förbaskat gott till kvällens hemlagade pizza. Och visst har smakerna djupnat sedan det lanserades 2016.
Betyg 4-

Det blir nog så att jag försöker jaga tag på några flaskor Beaujolais Nouveau från Foillard den tredje torsdagen i november senare i år. Några flaskor ska jag sedan glömma i ett par år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar