fredag 30 oktober 2020

2010 Arbois Vin Jaune, Domaine Rolet och Mont d´Or

Nu är hösten här. Mörkret smyger sig på och helt plötsligt är det mörkt vid 17-tiden. Vad värre är så verkar Corona-viruset ta ett allt fastare grepp om Sverige och Europa. Vi har klarat oss så här långt, men nu gäller det att återgå till de regler och beteenden som präglade våra liv i våras.

Ett ljus i höstmörkret är att juraosten Mont d´Or är här. Den här osten tillverkas endast under tiden 15/8-31/3. Den är gjord på opastöriserad komjölk. Vi stack ner några delade vitlöksklyftor i osten. Hällde över en skvätt av kvällens gula vin och så in i ugnen. 20 minuter i 200 grader. En varm krämig ostmassa döljer sig under ytan. Ett gott bröd som delas i bitar och så doppar vi dom i osten. Så vansinnigt gott!!

Familjeföretaget Domaine Rolet Père et Fils har hållit på med vintillverkning sedan 1940-talet. Idag förfogar man över drygt 60 ha vinodlingar i distriktet Jura. Dom odlar de gröna druvorna Chardonnay och Savagnin samt de röda druvorna Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Deras vinodlingar ligger på 250 - 500 meters höjd i de franska alperna.
Vinet till osten är ett s k "gult vin" eller som fransmännen säger Vin Jaune. Det är till 100% gjort på druvan Savagnin. Under sin lagring, 6,5 år på små barriquer, uhar det bildats en jästhinna (flor eller om man så vill voile), som skyddar vinet från att helt oxidera samtidigt som det ger vinet sin karaktäristiska doft och smak..
Vi har inte druckit Vin Jaune särskilt ofta. I våras drack vi Chateau d´Arlays Vin Jaune från 2008 och för snart tre år sedan drack vi Domaine Rolets gula vin också från 2008.

 I doften kan vi omedelbart känna en tydlig sherry-ton, men också mogna gula äpplen nästan lite bokna. En finstämd ton av citrus, lite nötter samt mineraler som vi förknippar med grusvägar och skolkrita.

I munnen känns vinet friskt med en viss fyllighet. Sherrytonen från doften återkommer rätt omgående i gommen. Här finns även mogna, nästan övermogna gula äpplen liksom lite citrus och gula stenfrukter (gula plommon, persika, aprikos). Vi tar till oss den fina nötsamlingen med valnötter i centrum. Eftersmaken är något längre än medel och där tillkommer en försiktig men ändå tydlig ton av mineraler, nybakade kastanjer, någon tropisk frukt och unset honung.
Vi gillar verkligen det här och just kombinationen med Mont d´Or faller vi verkligen för. Visst är det ett lite annorlunda vin och kanske är det just det vi uppskattar.
Betyg 4+
Det verkar som det för tillfället inte finns ett enda Vin Jaune på SB. Minns sagt svagt!!


h


h

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar