söndag 11 oktober 2020

2007 Chateauneuf-du-Pape Chante Le Merle från Bosquet des Papes.

Höstvädret börjar koppla sitt grepp om de nordhalländska bygderna där vi håller hus. Fortfarande är det förhållandevis varmt. När solen tittar fram blir det riktigt behagligt, men regnvädren har nu börjat avlösa varandra. Vinden tar i allt mer. Det mesta från trädgårdslandet är omhändertaget. Det börjar bli rätt trevligt att mysa inomhus. Fast grilla utomhus funkar fortfarande. Vi hade lagt en ytterfilé från ett vildsvin i marinad som vi sedan la på grillen. Ugnstekte potatisklyftor, lök, svamp och zucchini. Ur källaren plockade vi upp en flaska Chateauneuf-du-Pape.

Producent är Bosquet des Papes. Alltjämt ett familjeföretag, där det är femte generationen vinmakare som regerar. Dom förfogar över 32 ha vinmarker, varav 28,5 i själva Chateauneuf-du-Pape.  Den totala arealen fördelas mellan 40 olika lägen spridda över i stort sett hela appellationen. Snittåldern på vinrankorna är runt 50 år. Dom gör fyra olika röda Ch9dP: En basversion Tradition, Chant Le Merle, A La Gloire de mon Grand-Père och La Folie. Dom gör en vit Ch9dP, ett rött Côte du Rhone vin samt ett Rosévin.

Chante Le Merle 2007 är gjort på druvorna 84% grenache, 8% mourvèdre och 8% syrah som vuxit på vinstockar med en ålder på 80-90 år. Ingen avstjälkning och jäsning med skalen i ca 35 dagar. Vinet får tillbringa runt 12- 18 månader på stora ekfat varav 15-20% varit nya.

Jag har tidigare bloggat mina tankar om årgång 2007 för Tradition och A La Gloir d mon Grand-Père. Det var ju några år sedan, så frågan är hur har Chante Le Merle utvecklats?

Det korta svaret blir bara bra.
Det lite längre svaret blir att det här var förbaskat gott och att det är ett moget vin med väl utvecklade smaker och dofter.

Färgen går i mörk rubinröd ton med lite brunaktiga tegelstråk.

Doften är lite dov och kanske inte är så stor, men ändå tydlig och utvecklad. Det startar med tobak, jord och läder, som rätt omgående får sällskap med en blandning mogna röda och mörka bär. Här finns gott om örter och kryddor, men även en försiktig ton av viol. 

 I munnen är det lite piggare än vad doften indikerade. Här finns mogna bär såsom skogshallon, tranbär, vinbär (både svarta och röda) och några körsbär. Lite torkad frukt av ett lite mörkare slag. Örter och kryddor finns det gott om, där lavendel och svartpeppar sticker ut. En liten fin syra skapar friskhet bland de mogna bären. Tanninerna är mjuka och behagliga. Betydligt mer avrundade och mjuka mot när vinet var ungt, men bjuder trots allt ett försiktigt motstånd. Eftersmaken är lång och här känns frukten mer mörk. Örterna återkommer och sällskapar med lite mörk choklad, sötlakrits och violer och rosor.

Helt klart ett riktigt gott vin. Visst är det fullt med mognadstoner, men ändå känns det som vinet kommer att hålla den här nivån i åtskilliga år till.
Betyg 4+
Det här vinet inhandlades på SB för 10 år sedan och kostade då 399 kr. Just nu finns endast Tadition i årgång 2018 på SB och då till priset 349 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar