torsdag 29 oktober 2020

2014 Bandol Rouge, Château Vannières

 Månadsvinet under oktober på vinforumet finewines.se har varit det här röda vinet från Bandol. Ni som följer bloggen vet att jag med jämna mellanrum deltar i dessa provningar. Det kostar inget att vara medlem på forumet. Det är bara att registrera sig och ta del av diverse nördiga vinmänniskors tankar och åsikter om vin. Just projektet "Låt oss dela en pava över nätet" tycker jag är lite extra kul. Någon av medlemmarna väljer månadens vin. De som har lust deltar genom att köpa en flaska och sedan förmedla sina tankar.

Familjen Boisseaux har jobbat med vin i många generationer. De kommer ursprungligen från Bourgogne och är nära släkt med familjen Gouges i Nuits-Saint-Georges. Erics farfar köpte Chateau Vannières 1957 och gjorde då vin både i Bourgogne och i Bandol. När Eric var 13 år så gick hans far bort och Eric har sedan dess skött egendomen tillsammans med sin mor. När han var 17 år tog han helt över ansvaret för vinmakningen. Det var även då som de klippte banden med vinbranschen i Bourgogne. Idag håller Eric på att lämna över ansvaret för vinmakningen till sin son Charles-Eric.

De två stora stjärnorna hos Chateau Vannières är Bandol Rouge och Bandol Rosé. Men man gör även "enklare" viner, menade för omedelbar konsumtion. Dessa viner kallar man "Heritage" och de går under appellationen "Mount Caume IGP".

På Chateau Vannières används inga syntetiska eller kemiska bekämpningsmedel. 

Det här vinet har druvmixen 95% Mourvedre och 5% Grenache. Druvorna avstjälkas och får jäsa i ståltankar. Macerationen tar ca 35 dagar. Vinet får sedan ligga till sig i 22 månader på en blandning av stora fat (foudres) och mindre (barriquer och demi-muids).

Färgen går i en tät och djup mörkröd ton.

I doften finns en samling mörka bär, blåa plommon, någon liten alkoholton (stör inte mig nämnvärt), finmalda örter, nyplockad karl-johan samt en försiktig ton av pinjeskog och aningens järnrost.

I gommen känns vinet inte ungt men inte heller moget, så någonstans mittemellan ungt och moget blir det då. De mörka bären från doften tar nu form av mogna björnbär, mörka körsbär, några svarta vinbär fast egentligen mer som svarta vinbärsblad, blåa plommon och en del provencalska örter. Bra syra och stadiga tanniner ger vinet en ordentlig ryggrad. I eftersmaken mera mörka bär och örter som nu får sällskap av aningens vitpeppar, pinjeträ, lakrits och unset rökta charkuterier. Visst finns det en liten ton av alkohol. Den stör inte mig utan jag tycker snarare den adderar en särskild dimension till vinet.

Absolut ett gott vin, som jag gärna dricker igen.

Betyg 4-

På SB är priset 278 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar