fredag 23 oktober 2020

Montsant vs Priorat. 2015 La Prunera vs 2017 Marge

Vi har som 70-plussare varit duktiga på att följa FHM:s rekommendationer. Vi har haft ett visst socialt umgänge, men det har varit utomhus. Alltid med iakttagande av distanshållandet. I 6 månader har vi inte haft gäster inomhus. Nu har vi lättat lite på detta. Vi har börjat med parmiddagar, så att vi blir fyra runt bordet och givetvis med rekommenderat avstånd. I lördags var det dags för middag nr två. 

Jag hade nyligen fått hem ett par viner från Spanien. Marge är en gammal bekant till oss (mer om detta nedan). La Prunera är en helt ny bekantskap. Så klart är vi väldigt nyfikna på den liksom på den nya årgången av Marge.

På hösten 2017 besökte vi Priorat. En av de producenter vi besökte var Celler de l´Encastell. Ett litet familjeföretag med vingårdar runt byn  Porrera, som drivs av Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerola. Vi blev djupt imponerade av de viner vi fick smaka. Du kan läsa om vårt möte här.

Hustrun Carme Figuerola är från Porrera medan Raimon är från den lilla byn Els Guiamets i Montsant strax söder om Priorat. Hans mor bor fortfarande kvar där. Raimon slog sig ihop med Jaume Vallès som äger 7 ha vinmarker och dom producerar runt 30 000 flaskor om året under namnet Cal Bessò och beteckningen DO Montsant. Vingården består av två vinfält dels Les Rotes, där vinrankorna har en ålder på 60-70 år och dels La Presa, där åldern på vinstockarna är 15-25 år. 2015 lanserades den första årgången. Idag gör dom fyra viner. Två av dom är vita. Det är dels Coret (från yngre vinstockar) och dels Elvira(gjort på Garnatxa blanca från gamla vinstockar). Två av vinerna är röda. Det är dels lo cirerer (deras storsäljare) som jag skrev om här och det är La Prunera som vi drack ikväll.

2015 La Prunera de Cal Besso

Det här vinet är gjort på druvorna Grenache (60%) och Carignan (40%), som vuxit på vinstockar med en ålder på närmare 80 år från vinfältet Les Rotes. Vinet har fått tillbringa runt 12 månader på franska ekfat innan det buteljerades. Det görs drygt 2 000 flaskor av det här vinet.

Det ska sägas med en gång att det här är ett underbart vin. Vi faller direkt för det. Det är inne i ett underbart drickfönster och jag tror det är tveksamt om det kan utvecklas så mycket mer. Å andra sidan håller det säkert den här nivån i ett par år till.

Det första doftintrycket är en försiktig ton av jord och läder, men det står inte långt på innan vi omfamnas av en hel drös mogna, mörka bär och strax därpå en fin liten kryddighet, aningens mineral i en skifferaktig nyans samt unset violpastill.
I munnen känns det både runt och rätt så mjukt. Väldigt gott och i ett perfekt drickfönster just nu. Precis som med doften är det de mörka, mogna bären som möter oss. Här finns körsbär, lite svartavinbär, blåbär, några björnbär och hallon. En finstämd ton av örter och kryddor ger vinet en bra karaktär. Fin och elegant syra, som tillsammans med mjuka och lena tanniner bjuder på ett försiktigt och behagligt motstånd. Eftersmaken är medellång och här tillkommer lite lakrits, violer, torkade rosenblad och en liten kryddighet.
Ett gott och mycket välgjort vin, som befinner sig på toppen. De flaskor jag har kvar dricker jag upp inom två år.
Betyg 4+
På SB kostar vinet 269 kr. Här får du ett gott och moget vin till ett verkligt bra pris.



2017 Marge, Celler L´Encastell
Celler de l´Encastell är en litet familjeföretag i utkanterna av den lilla byn Porrera. Odlat druvor har familjen gjort här under många år och sålt dom till det lokala kooperativet. 1999 tog Raimon Castellvi och hustrun Carme Figuerol  beslutet att producera vin under eget namn.

Druvmixen varierar mellan åren. Den domineras alltid av Grenache och för 2017 är blandningen: Grenache (50%), Carignan (10%), Merlot (20%), Cabernet Sauvignon (15%) och Syrah (5%). Dessa har vuxit på de branta sluttningarna på vinfälten MAS D´EN FERRAN och ELS ARBRES. Vinet har fått tillbringa ett år på delvis nya fat av amerikansk ek och delvis på fat som använts en gång tidigare till deras vin Roquers de Porrera.
Marge är namnet på de stenmurar som utgör Priorats terrasser och därmed fått ge namn åt det här vinet. Mycket passande med tanke på hur vinfälten där druvorna till Marge växer.


Vi dricker vinet under två kvällar. Ja faktiskt är det så att det blir en liten slatt kvar som dricks fyra kvällar senare. Vinet håller ihop fantastiskt bra och vi upplever det som allra bäst dag två. Den kvarglömda slatten är förvånansvärt pigg. Vår slutsats blir att Marge 2017 behöver luftas rejält och att det kommer att utvecklas på ett bra sätt de kommande åren.

Jämfört med La Prunera är det stramare och med tanniner som är mer närvarande och på bettet. Marge har också en betydligt ungdomligare frukt. 
I doften hittar vi mörka bär, rejält med örter och kryddor, nygrusad väg samt någon liten floral ton. Doften är inte så utvecklad första kvällen, men betydligt mer tillmötesgående den andra.
I munnen är det gott om frukt, som den första kvällen inte riktigt vill bjuda upp utan känns lite sluten. Istället är det örter och kryddorna som tar för sig. Helt annat kväll två, då träder de mörka bären i form av björnbär, blåbär, lite körsbär och mörka skogshallon fram och dominerar smakintrycken. En finstämd samling örter kompletterar på ett elegant sätt. En trevlig syra och lite nafsande tanniner ger vinet en bra ryggrad. Eftersmaken är något längre än medel och visst är de mörka bären och de eleganta örterna med oss även nu, fast här kompletteras de med sötlakrits, mörk choklad, några droppar espresso, lite viol och rosor samt unset vanilj. 
Liten besvikelse den första kvällen, men helt annat den andra kvällen, då vi återigen imponeras av Marge.
Betyg 4
På SB finns vinet i beställningssortimentet till 273 kr.

Jag har köpt på mig ett par flaskor av både La Prunera och Marge. Jag kommer under senhösten och vintern konsumera mina La Prunera. Marge ligger jag på till grillsäsongen börjar till våren 2021.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar