torsdag 8 oktober 2020

2013 Bianco Slatnik från Radikon

 Jag upptäckte en överbliven flaska Bianco Slatnik i källaren. Inte så ofta vi dricker orangea viner, men just Radikons variant har vi fastnat för. Häromkvällen drog vi korken ur detta vin.

I det nordöstra hörnet av Italien ligger vinregionen Friuli-Venezia Giulia. Runt byn Gorizia, inte långt från gränsen till Slovenien, hittar vi producenten Az. Agr. Radikon. Stanko Radikon är en av pionjärerna inom naturvinsrörelsen och vin med lång skalkontakt s k orangevin.  Ambitionen är att producera vin som är så naturligt gjorda som möjligt: Spontan jäsning, ingen eller nästan ingen tillsats av svavel, ingen filtrering etc. Det här gör också att vinerna skiftar mellan årgångarna, vilket precis är  syftet. Varje årgång ska vara påverkade av det aktuella årets förhållanden. 2016 gick Stanko bort och nu är det sonen Sasja som för verksamheten framåt.

Det här vinet är gjort på druvorna Chardonnay (80%) och Tokai Friulano (20%). Tre veckors skalkontakt och ett års lagring på stora ekfat. Dessa båda ting ger ett vin med en färgnyans som går i en mörk-orange ton som drar åt bärnsten.

I doften är det mogna äpplen med dragning åt fallfrukt, lite citrus, några gula stenfrukter, en god portion nyponpulver, lite kryddor, aningens nygrusad landsväg och unset honung. En rätt så stor och tydlig doft.
I munnen har det en bra friskhet samtidigt som smakerna känns mogna. Det domineras av mogna nästan övermogna äpplen, röd  citrus och aprikoser. Det tillkommer efterhand lite kryddor, mera gula stenfrukter och en hyfsad dos steniga mineraler. I eftersmaker kan vi känna blodapelsin, mandariner, aningens blodgrape, lite mandlar och ännu mer aprikoser. Några små nätta tanniner bjuder på ett finstämt motstånd.

Ja det här var ju riktigt gott. Smakrikt i en för mig liten annorlunda stil, men väldigt tilltalande.  

Betyg 4

Det är köpt på SB för några år sedan. Minns jag rätt låg priset runt 270 kr. Idag är det årgång 2018 som gäller. Det kan beställas på SB. Priset har gått upp till 349 kr. Lite mycket kanske, men det blev ett par flaskor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar