måndag 26 oktober 2020

2004 Blanc de Blancs Bruno Paillard

 I torsdagskväll fick vi vårt första barnbarn. Så klart är uppståndelsen stor och vi mor- och farföräldrar är fyllda av tacksamhet, ödmjukhet och glädje. Så klart måste en sådan händelse firas. I fredags var det Global Champagne Day, så vi slår två flugor i en smäll och plockar fram en flaska champagne ur källaren som jag varit och fingrat på den senaste tiden.


Bruno Paillard kommer från en familj med ett långt förflutet i Champagne. I ett par hundra år har familjen odlat och mäklat druvor till dom stora husen. I början på 1980-talet började Bruno själv att intressera sig för tillverkning av Champagne. 1994 köpte han sin första vingård på 3 ha klassad som Grand Cru i Oger. Idag äger Bruno Paillard 32 ha varav 12 är klassat som Grand Cru. Till sin hjälp har han dottern Alice, som framförallt byggt upp deras export. Dit går ungefär 75 % av det dom producerar. De egna vinmarkerna räcker till drygt hälften av de druvor dom behöver. Resten köps från kontrakterade odlare från 30 olika byar, som dom haft ett långvarigt samarbete med.

Det här är en champagne gjord uteslutande på druvan Chardonnay, som kommer från deras bästa vingårdar. Den har fått ligga närmare åtta år på sin jästfällning och degorgerades i april 2013 och har fått en dosage på 5g per liter.

Det gjordes 2004 13515 flaskor av denna cuvéen.

Den ljusgula tonen i färgen med sina ljusgröna nästan skiriga nyanser skvallrar inte ett dugg om de mognadstoner vi hittar i doft och smak. Massor av mycket små bubblor virvar upp mot ytan.

Vi möts av en rätt så komplex doft med tydliga mognadsinslag, där vi särskilt noterar en elegant ton av citrus och gula stenfrukter. Här finns också en bukett vita sommarblommor, lite mandlar, några gula äpplen, aningens sten och grus samt nybakat bröd. 

Visst finns här tydliga mognadstoner samtidigt som vinet har behållit sin friskhet och fräschör. Precis som i doften är det de eleganta tonerna av citrus i kombination med gula plommon, aprikos, vit persika som omgående väcker våra smaklökar. Här finns också små nyanser av såväl gula äpplen som gula päron. Det hela backas upp av en elegant mineralitet, där särskilt de grus och steniga smakerna känns. Lägg till en viss nötighet, mandelbeskvier, lite torkade blommor, en liten örtighet och unset honung, så är nära nog smakpaletten komplett.

Så gott och definitivt en dryck att hälsa en ny världsmedborgare välkommen med.

Etiketten är designad av den kinesiske konstnären Chen Jiang Hong.

Betyg 4+

Vår flaska köptes en gång i tiden på SB. Vi betalade då drygt 5oo kr. Naturligtvis mycket pengar, men den här kväller kändes den värd varenda krona.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar