lördag 5 september 2020

Thörnströms kök och hustruns födelsedag.

Hustrun fyller år. Båda barnen med sina respektive ska dyka upp fram emot kvällningen. Vi beställer Thörnströms Sommarmeny för avhämtning.
Thörnströms Kök är mer eller mindre en institution i den göteborgska restaurangvärlden. Dom öppnade 30 april 1997 och vi gjorde vårt första besök samma höst. Vi har väl inte sprungit ner restaurangen, men vi har med jämna mellanrum besökt den. Vi har varit där på matlagningskvällar, ätit stora avsmakningsmeny och ibland bara en tvårätters. Ja deras desserter har alltid varit ett måste för oss. Vi har varje gång gått därifrån med ett leende på läpparna över att fått njuta en kulinarisk upplevelse av stora mått.
Nu tar den här eran slut 31 mars 2021. Restaurangen i Johanneberg upphör då. Håkan och Anne Thörnström överger inte göteborgarna helt och hållet utan fortsätter med ett annat koncept. Du kan läsa mer om detta på Thörnströms hemsida.

Vi börjar kvällen med lite champagne. Vädret är lite trist dvs mulet och regnet hänger i luften. Vi samlas på altanen. Under tak och inviger vår infravärme. Först ut får bli en roséchampagne. Till förrätten blir det Goudriller från 2008.

Paul Bara Grand Rosé Brut
Den här champagnen görs på blandningen Pinot Noir (70%), Chardonnay(18%) och med en slatt(12%) av deras stilla röda vin. Hälften är vin från en specifik årgång och den andra hälften är s k reservvin. Vinet har fått ligga i fyra år på sin jästfällning. Det har fått en dosage på 8 g per liter.
Vår flaska degorgerades i januari 2018.
I doften hittar vi massor av röda bär, lite citrus, en viss brödighet samt en god portion mineraler med krita och grus i centrum.
Smaken domineras till en början av en hel hoper röda bär: smultron, jordgubbar, lite hallon och några ljusa körsbär. En fin och bra syra för tankarna till röda äpplen. En finstämd ton av citrus noteras liksom mariekex och brioche. Blodgrape dyker upp alldeles i avslutet.
En trevlig och charmig champagne. Kan kanske utvecklas något, men inte så mycket.
Betyg 4
Den här flaskan är köpt av Franska Vinlistan för 339 kr.


Thörnströms Sommarmeny. 
De olika delarna kommer i numrerade förpackningar. En menyanvisning följer med. Enkel att följa. Inga krångligheter. Jag vågar påstå att detta klarar alla läskunniga av.
Vi startar med bröden som vi värmer något i ugnen och låter det syrade smöret få en stund i rumstemperatur.
Dag för förrätten:
Skagenröra i smördegsbakelse med forellrom och confiterad citroncreme.
Vi delar smördegskudden med en brödkniv och lägger i en klick skagenröra.
Garnerar med små klickar av forellromen och den confiterade citroncremen
samt lägger dit en liten dillkvist
Väldigt gott både i gommen och njutbart för ögat. Bilden ger inte riktigt rättvisa åt synintrycken. Den fluffiga smördegsbakelsen och läckra skagenröra gifter sig fint med tillbehören. Särskilt den lilla klicken confiterad citronkräm gav rätten ett särskilt lyft. Citronkräm på detta viset var en ny erfarenhet för oss. Det är så här en måltid ska startas.
Betyg 5

2008 Cuvée Prestige Gaudriller.
Vi valde att dricka ett glas champagne till förrätten.
Cuvée Prestige görs på Pinot Noir (70%) och Chardonnay (30%). Den har fått jäsa på ståltank och därefter fått 10 år på jästfällningen. Degorgering gjordes i juni 2019. Den fick då en dosage på 2 gr socker per liter.
Jag skrev så här på bloggen för dryga månaden sedan:
De smått bokna äpplena är med oss hela tiden, men kompletteras med röda bär läs smultron, hallon, jordgubbar och tranbär. Röd citrus (mandariner, blodapelsin), någon nötighet, lite skolkrita, mariekex, brioche och någon gul stenfrukt. I avslutet fås först en liten dos honung för att sluta med en mogen blodgrape.
Vill du läsa hela blogginlägget så klickar du här.


Huvudrätt: Vinbrässerad rödtungsfilé med tomat och basilika, kantarellpotatispuré och zucchini. Vermouthsås.
Jag tar ju foton med min iPhone och då blir inte det bättre än så här.
I verkligheten var färgerna mer lysande. Inte heller så snyggt upplagt av mig på min tallrik,
men jisses vilka smaker.
Vi låter fisken stå i rumstemperatur runt 30 minuter innan vi ställer in den i ugnen. 140 grader i ca 12 minuter. 47-50 grader ska det upp till. Under tiden värmer vi kantarellmoset i en kastrull och tillsätter drygt en matsked vatten för att få den slät och fin. Såsen värms i en kastrull.

Sanslöst gott!! Kantarellmoset gifter sig på ett underbart sätt med fisken. Vilka smakkombinationer! Portionerna är väl tilltagna, vilket gör att det här läckra moset kan vi njuta av även dagen därpå. Födelsedagsbarnets kommentar: Kombinationen hav, jord och skog kombineras på ett magiskt sätt!!
Betyg 5

2017 Old Stones Chardonnay, Bergström.
Jag hade förmånen att för fyra år sedan att vara på en Winemakersdinner med far och son Bergström. Du kan kan läsa om det här.
En Chardonnay från Oregon, som fått tillbringa 12 månader på franska ekfat. Eken är integrerad med frukten på ett strålande sätt. Vi kan endast notera små försiktiga nyanser av rostade fat. Väldigt friskt i såväl doft som smak.
Den stora och samtidigt behagliga syran finns som ett genomgående tema i vinet. Så klart blir friskheten och fräschheten stor och gör vinet till en så bra medspelare till diverse maträtter. Citrusen, de gul/gröna äpplena och de steniga mineralerna från doften återkommer omedelbart i gommen vid den första lilla klunken. Så stilfullt förpackade. Vi kan i mindre proportioner hitta nötter, nougat, sommarblommor och aningens brynt smör. Eftersmaken har en något smörigare framtoning.
Betyg 4


Dessert: Bakad vit choklad med apelsin, salt kolacreme och björnbär.
Vi låter den bakade chokladen få 30 minuter i rumstemperatur innan vi lägger upp den på tallriken.
Vi garnerar med den medföljande björnbärskompotten, kolacremen och ett myntablad.
Thörnströms är ju lite av mästarnas mästare när det kommer till desserter. Smakkombinationerna och strukturen gör detta till ett litet mästerverk.
Betyg 5 

Sammanfattning.
Denna trerätters middag är inget annat än en fulländad måltid. En ynnest att kunna få tag på sådan här "hämt-mat". I dessa coronatider, när det mesta står på vänt, har vi kunnat få njuta en måltid som mer än väl motiverar den stjärna som Thörnströms Kök har i Guide Michelin. 
Betyg 5

595 kr per kuvert gick kalaset på. Detta måste anses väldigt prisvärt för en måltid i den här klassen.
Vi är så tacksamma och kommer så klart sakna Thörnströms Kök när dom stänger ner verksamheten i Johanneberg. Vår innerliga förhoppning är att Coronafaran ska dra förbi och att vi vågar oss på ett sista besök på restaurangen innan 31 mars. Annars får vi utnyttja den här möjligheten med "hämt-mat" fler gånger. Kanske lite vanvördigt att använda ordet "hämt-mat". Jag ser att på hemsidan står det Catering. Höst-menyn den här helgen är ju väldigt trevlig!!

Ett stort tack till Håkan och Anne och så klart deras personal som möjliggjorde den här måltiden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar