söndag 24 juli 2022

Marv & Ben i Köpenhamn

Dag två i Köpenhamn bjöd på ett strålande sommarväder. Vi släntrade runt i Byn och bara njöt av atmosfären. Smörrebröd vid Gråbrödratorget. Kvällen startade vi på Höjbro Plads med gladjazz. Vi hade bokat bord till klockan 20 på Marv & Ben, som endast ligger ett stenkast därifrån.

Vi gjorde det lätt för oss och valde deras avsmakningsmeny med till hörande vinpaket. 

Det hela startade med att vi fick in lite gott bröd och hemmagjort smör med uppmaningen att inte äta oss mätta på brödet! Därefter startade en matresa vi sällan ska glömma. Detta tillsammans med viner som satt som en smäck till varje maträtt


Den första rätten var Hamachi, tomater och tång. Inte så ofta vi serverats Hamachi, vilken är en sorts japansk fisk. En lättsam och väldigt god rätt att starta kvällen med.

2021 Piona Gavi.
Vi drack till detta till detta ett vin på druvan Cortese som producerats av Camilla Gemme, som tillsammans med sin mor Silvana Aluigi driver Piona Winery i Gavi. Geografiskt befinner vi oss i de södra delarna av Piemonte någonstans mittemellan Alessandria och Genua.
Deras vingård ligger på 250-290 m ö h. Vinstockarna har en ålder på 10-12 år. Druvorna handskördas under den första halvan av september. Pressas varsamt och får jäsa utan skalkontakt.
Ett mycket friskt och lättsamt vin med en fin elegans.
Färgen går i en halmgul nyans med lite ljusgröna stråk.
I såväl doft som smak kan vi hitta en fin och frisk citrusblandning, där grapefrukten sticker ut lite extra. Speciellt i doften noterar vi fläder och andra vita sommarblommor. Ett visst inslag av steniga mineraler kan vi också notera liksom en mycket liten nypa örter.
Gott!!
Det här dricker vi mer än gärna igen!

Så var det dags för rätt nummer två. Rödspättafilé med kantareller och fläderblommor. En härlig smakkombination. Här serverades vi en Chardonnay.

2020 l´Expression du Chardonnay, Domaine Sainte Barbe.
Victor Chaland började på 1930-talet odlar druvor här. Sonen Jean-Noël tog över 1967 och började göra eget vin. År 2000 fick Jean-Marie ansvaret för gården som då omfattade ca 4 ha. Idag är den på 9,5 ha spridda på 23 olika vinfält runt byarna Viré, Montbellet och Burgy. Den är sedan 2003 certifierad som Organisk odling. Genomsnittsåldern på vinrankorna är 50 år. Årsproduktion ligger på cirka 50 000 flaskor

Druvorna pressas varsamt och jäsningen sker genom den naturliga jäst som finns på druvornas skal.
Vinet har fått tillbringa några månader på sin jästfällning innan det buteljerades.
I det här vinet finns det lite mer kraft än i det första vinet, men inte utan en viss elegans. Syran är rätt så stor, men utan att bli allt för närgången. Citrus, gröna äpplen, aningens päron, någon gul stenfrukt, diskreta örter och gott om såväl steniga som kritiga mineraler. Inget stort vin, men ändå väldigt gott och trevlig, som gjorde sig alldeles utmärkt till rödspättefilén.

Den tredje rätten vi serverades var New Danish Potatoes med en subtil ton av makrill och dill. Till detta serverades ett vitt slovakiskt vin

2019 Goldeck Purweg, Zlaty Roh.
Den här vingården ligger någon mil nordväst om Bratislava i byn Devín längs med Donau. Här är det inte långt till den Österrikiska gränsen och Burgenland. Vinfälten ligger på 200-300 m ö h. Vinmakare är Filip Nagy. Odlingarna bedrivs enligt organisk/biologiska odlingsmetoder med inslag av biodynamiska tankar. All jäsning sker genom naturlig jäst dvs de jästsvampar som sitter på druvskalen.
Detta är ett vin gjort på en blandning av Grüner Veltiner och Riesling, som fått åldrats runt 6 månader på ekfat och amforor.
Färgen går i en lite mörkare halmgul ton.
I den försiktiga doften hittar vi lite päron, persika, honungsmelon och äpplen. I bakgrunden aningens ananas och krossad sten
Mycket från doften går igen i smaken. Frukterna känns mogna. Vinet har en behaglig syra. Inte ett dugg skarp mer åt det mjuka hållet och samtidigt en vital friskhet. Gröngula äpplen, persika, aningens aprikos, steniga mineraler och i avslutet lite grapefrukt.
Redigt gott!! 


Nu var det dags för rätt nr 4. Bilden längs ner till höger. En råbiff med kålrabbi och ramslök. Kvällens första rödvin serverades till detta.

MMXX (2020) IGP Comtés Rhodanniens "Allobrogica", Quentin Harel
Domaine de Buis-Rond är en egendom som i många generationer ägts och brukats av familjen Harel. Den är belägen i de södra delarna i Beaujolais med huvudsätet i byn Saint-Etienne des Ouilliéres. Nu är det Quentin Harel som allt mer tagit över ansvaret. Organiska odlingsmetoder har tillämpats en längre tid.
Alltid naturlig jäst, ingen filtrering eller klarning.
Det här är ett vin gjort på mestadels Pinot Noir (90%) och resten lika delar Gamay och Syrah. Vinfältet där de här druvorna vuxit, Comtés Rhodanniens, ligger strax norr om Lyon. Druvorna har inte avstjälkats utan de hela klasarna har fått jäsa under endast sju dagar på amforor för att sedan få tillbringa runt 6-8 månader på lite äldre begagnade ekfat.
I både doft och smak möts vi av vilda röda bär, några nypon, körsbär, vinbär både röda och svarta. I doften även grusgång och i gommen unset peppar. Härlig friskhet genom en trivsam syra. Små nätta tanniner adderar en särskild karaktär åt vinet.
Det här är gott, så klart dricker jag det gärna igen. Jag hade gärna köpt en flaska men det finns inte på SB.

Det hade nu blivit dags för maträtt nummer fem. Kyckling med romansallad och persilja. En rackarns god kyckling. Till detta serveras ännu ett vin på druvan Pinot Noir, men eftersom det kommer från Pfalz i Tyskland kallas druvan Spätburgunder.

2019 Spätburgunder "sp", Höhenflug. Weingut Thomas Hensel.
Weingut Hensel är ett familjeföretag med en  300-årig historia. Idag är det Thomas Hensel som ansvarar för vingården. Vinfälten ligger i dom bästa lägena runt Bad Dürkheim någon mil väster om Heidelberg.
Dom gör viner i olika kategorier och där Höhenflug är den mest prestigefyllda.
Det här vinet är uteslutande gjort på druvan Spätburgunder (Pinot Noir). runt 50% har fått mogna på begagnade barriquer av ek under en kortare tid.
Doften är fylld av finfina röda bär, någon liten kryddighet samt aningens tobak, viol och krossade stenar.
I gommen har det en bra friskhet och trevlig fruktsyra. De röda bären känns som hallon, jordgubbar, körsbär och något tranbär. Lite örter och kryddor ökar på komplexiteten. Snygga och väl avrundade tanniner bjuder ett försiktigt motstånd. Eftersmaken något längre än medel med mera röda bär, kryddor, unset viol och steniga mineraler.

Vår sjätte och sista rätt var en variation på jordgubbar. Några gröna, några halvmogna och några riktigt mogna. Lite vaniljglass smaksatt med lavendel och sockertång. En frisk och läcker avslutning. Till detta serverades en Moscato D´Asti

2021 Bricco delle Merende Moscato D´Asti från Marco Capra.
Vingården Marco Capra ligger vid byn Santo Stefano Belbo någon mil öster om Alba. Det är ett familjeföretag, som haft sin verksamhet här sedan Andra Världskrigets slut. 1999 tog Marco Capra över ansvaret och 2014 bytte firman namn till just Marco Capra. 
I huvudsak är det de typiska Piemontedruvorna Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Nascetta och Moscato som odlas. En liten mängd Chardonnay och Pinot Noir görs till deras mousserande vin.

Det här dessertvinet är gjort uteslutande på druvan Moscato, som vuxit på ett vinfält beläget ca 380 m ö h. Jordmånen är kalkrik märgel. Druvorna skördas under den första halvan av september. Pressas varsamt och musten förs över till ståltankar, där jäsningen sker tills dess att balansen mellan alkohol, syra och socker är den perfekta.
Färgen går i en halmgul nyans med några skira gröna stråk här och var.
I den generösa doften hittar blommor, persika och lite päron.
Ett underbart friskt vin med en låg alkoholhalt (5,5%). I munnen känns det lite pärlande. Visst är det sött, men den läckra syran ger vinet en stor friskhet, som gör det nästan törstsläckande. Lättdrucket som bara den. Vi noterar fläder, lite citrus, päron, persika, aprikoser och honungsmelon.
Riktigt gott och läskande!

Vi avslutade kvällen med en dubbel espresso och till det dök det upp ytterligare en liten godsak.

Sammanfattning.
En fantastisk matresa. Både hustrun och jag var överens om att hit går vi nästa gång vi är i Köpenhamn.
Maten var magisk med smaker som tog oss med hänförelse.
Vinerna var perfekt matchade till maten. Jag kan ibland vara lite tveksam till en vinmeny, men hos Marv&Ben var det en riktig hit. Spännande viner gav oss nya erfarenheter, så vi kan verkligen rekommendera att ta det alternativet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar