onsdag 29 april 2015

Pierre Peters besöker Forssén & Öberg i Göteborg.


Igår (tisdag) var det finbesök i Göteborg. Champagneproducenten Pierre Peters besökte champagnebaren Forssén&Öberg.









Hanna och Ina.



Hanna Öberg, Ina Forssén och Hugo Hall är dom som driver det här stället. En läcker buffé på ost och charkuterier ingick i priset 500 kr. Ja, så klart också sex varianter av Pierre Peters champagner.
Jag blev så småningom också sugen på lite mat. En mycket läcker spenatsoppa med rökt lax blev mitt val.

Rodolphe Peters berättade sakkunnigt och entusiastisk om sina viner. Familjen har haft vinodlingar långt tillbaks i tiden, men 1919 började dom att göra egna champagner. Dom har sin bas i Les Mesnil-sur-Oger, men också vingårdar i Oger, Avize och Cramant. Totalt 18 ha och endast Grand Cru byar.
Alla deras champagner, utom roséchampagnen, är till 100% gjort på druvan Chardonnay det man kallar  Blanc de Blancs.

Dom använder endast egenodlade druvor. All jäsning sker på ståltankar, detta för att låta ursprunget få tala så mycket som möjligt.

Först ut var deras Cuvée de Réserve. Detta är en blandning av sex olika årgångar från lite olika vingårdar.
En underbar aperitif-champagne. En härlig friskhet med fina citrustoner, lite äpple och en lätt brödaktighet i bakgrunden.
Syrorna är snälla och vinet blir både lättdrucket och svalkande.
Priset är 319 kr på "Bolaget".

Betyg 4

Champagne nummer två var deras Extra Brut. Här är restsockerhalten endast 2g/l mot 6 g/l i deras standard champagne. Detta märks så klart med en gång. Syrorna känns vi den första klunken lite vassa, men det hela förändras så fort den får sällskap av lite mat.
En mycket torr, men också väldigt frisk champagne. Citrus, lite bröd, aningens persika och väldigt tydliga mineraler är vad jag noterar.
I min smak blir den lite för tuff på egen hand, men i sällskap av mat blir den betydligt angenämare.
Priset är 375 på "Bolaget"
Betyg 4-

Kvällens stora positiva överraskning var L´Esprit de 2009.
Till den här champagnen har man valt ut druvor från de bästa vingårdslägen från de fyra Grand Cru-byar som nämndes i ingressen.
Här faller jag pladask. Visserligen väldigt ung, men redan nu mycket tillgänglig och levererar härliga citrustoner bl a lime och mandarin. Här finns en spännande kryddighet parad med en elegant kritmineral. Lite gula äpplen, nötter och nougat.
En suverän aperitif, men också ett bra komplement till lite elegantare fisk- och skaldjursrätter.
Priset är 459 på "Bolaget". Värt varenda krona!!
Betyg 5-

En roséchampagne ingår i sortimentet. Den producerades första gången 2007 till dotterns 10-årsdag, därav namnet Albane.
Den är gjord på ca 40% Pinot Meunier och 60% Chardonnay från vingården Le Musette i Les Mesnil.
Doften är lite försiktig med toner av citrus, vildhallon och en tunn brödighet i bakgrunden. I eftersmaken finns en liten bittrare ton av blodgrapefrukt.
Något för sommarens gardenpartys.
Priset är 389 kr på "Bolaget".
Betyg 4


Deras Résreve Oubliée är en unik champagne gjord på femton olika årgångar från 1988 och framåt, visserligen med en bas i 2008. Efter att vinerna blandats har de fått 18 månader på ståltank innan den andra jäsningen på flaskan skett.
Här finns såväl ungdomlighet och mognad, kanske låter lite konstigt, men det var så jag kände. Här finns en fyllighet kombinerad med en elegant stramighet och stor komplexitet.
Bokna äpplen, rostat bröd, citrus och mineraler och i bakgrunden lite sommarblommor. Så förbaskat gott!
Priset 545 kr på "Bolaget" måste anses som ett bra pris för en fantastisk champagne.
Betyg 5-

Då har det blivit dags för deras prestigechampagne. Les Chétillons 2007. Här kommer druvorna från vingården med samma namn i Mesnil sur Oger. Vinstockarna är mellan 40 och 70 år gamla.
Vinet känns fortfarande väldigt ungt, men är ändå mycket tillgängligt idag. Ett frisk, torrt och ytterst komplext vin.
Doften har tydliga inslag av citrus, gula äpplen med en liten bokig ton, rostat bröd, nougat och i bakgrunden svävar en tilltalande blommighet.
I gommen känns det lite stramt till en början, men öppnar upp sig snabbt och levererar en härlig smak av gula äpplen, citrus, mineraler, mandlar, nötter och blommor. Väldigt komplex i smaken. Inte allt på en gång utan mer i lager på lager.
Vi bockar för den här bjudningen.
Priset är 665 kr på Bolaget. Naturligtvis väldigt mycket pengar för en dryck, men jämfört med andra prestigechampagner så är det ett mycket bra pris.
En sagolik champagne!
Betyg 5


Vintankar tackar för en fantastisk kväll med fantastiska champagner. Ina och Hanna ska ha stort tack för ett mycket trevligt arrangemang. Importören The Wineagency för att dom tog hit producenten och lät oss i Göteborg få ta del av detta.
Sist men inte minst ett stort tack till Rodolphe Peters för fantastiska viner och ett trevligt samtal.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar