söndag 19 april 2015

Vitt från Loiredalen och rött från Toscana

Våra goda vänner S och M åt middag ihop med oss på fredagskvällen för att planera årets cykelresa. I år blir det Rugen.
Vi hade gjort en krabbgryta och till detta drack vi ett vin från Loiredalen på druvan Chenin blanc.

2008 Clos de Saint Yves, Savennières
Det är snart två år sedan vi drack den första flaskan av det här vinet. Vad vi tyckte då hittar du här. Nu har vi kommit till den sista, så det får bli några reflexioner.
Producent är Domaine des Baumard. En familjeägd egendom på 15 hektar. 
Geografiskt befinner vi oss på den norra sidan av floden Loire några mil öster om Nantes, närmare bestämt i i regionen Anjou-Saumur.
Druvan är till 100 procent Chenin Blanc och kommer från vingården Clos de Saint Yves. Jorden är en kalk- och schistjord med stort inslag av sand. Vinstockarna är bortemot 35 år gamla.

Ett härligt smakrikt vin packat med gul frukt, dundersköna kryddor/örter, livgivande syra och en hyggligt komplex eftersmak. Vi gillade det här för två år sedan. Det vete tusan om vi inte gillar det än mer idag.
Det är dags att förnya vårt förråd av viner från Savennières.
Vi betalade 189 kr för detta 2013. Nu har det utgått ur "Bolagets" sortiment.
Betyg 4


Vi har tidigare i veckan njutit av ett vin från Toscana.

2007 Eneo, Montepeleso
Montepelosos "nya" viner debuterade i och med årgång 2004. Egendomen köptes 1998 av Fabio Chiarelotto, utbildad historiker. Firman rankades då redan som en 5-stjärnig vinproducent av den amerikanske über-kritikern Robert Parker men Fabio tyckte likväl att vingårdens Terroir var underutvecklad...
Den småknepige Chiarelotto var redan från början helt ointresserad av att ta hjälp av fashionabla, konsulterande vinmakare för att via genvägar skapa något nytt och trendigt. I stället valde han direkt sin egen, ibland krokiga, väg. 

Montepeloso producerar idag fyra olika viner. Förutom Nardo (en spännande cuvée av Montepulciano, Sangiovese, Marselan) och Gabbro (troligtvis Italiens bästa druvrena Cabernet Sauvignon) återfinns även Eneo och den nyligen introducerade A Quo i uppställningen. 
Källa: Vinovativas hemsida



Eneo är gjort på druvorna Sangiovese 45%, Montepulciano 35%, Marselan 15% och Alicante Bouschet 5%. Ekologisk odling tillämpas.
Komplett avstjälkning, följt av jäsning i rostfria ståltankar med mjuk nedtryckning av skalhatten, s.k. Pigeage. Vinet lagras ca 18 månader i begagnade (1-2 år gamla) franska Barriquer och buteljeras ofiltrerad.

Såväl doft som smak domineras av körsbär och örter. I doften finns också läder, kompostjord och tobak.
I munnen är vinet först lite småstramt med en angenäm syra och livaktiga tanniner. Detta utan att bli det minsta bråkigt.
Jag har läst recensioner om årgångarna 2010 och 2011 som lite tuffa och att de kräver ordentligt med luftning. Det kan säkert stämma, men när vinet blir runt åtta år verka det vara betydligt mer tillgängligt.
Den mörka frukten har en en lätt syrlig körsbärsframtoning. Här finns massor av örter och inslag av kaffe, kakao, lite salt lakrits och en stenig mineralton. I den hyggligt långa eftersmaken kommer en stöt av pinje eller möjligen kåda fram.
Ett litet annorlunda vin, men vi faller för det och dricker det gärna igen. Vi betalade 319 kr då vi köpte det på "Bolaget" för ett par år sedan. Nu är priset 299 kr och årgången är 2011. Vinet finns i våra tre största städer, men har också ett webbsaldo på 31 fl. Artikel nr 94019.
Vi fyller på med ett par flaskor.

Betyg 4


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar