lördag 4 april 2015

Veckans Amarone: Allegrini årgång 2006

Vi firade in påsken med att på skärtorsdagen öppna en flaska amarone. En gammal bekant skulle man kunna säga. Just 2006:an har jag druckit ett flertal gånger och bl a skrivit om här. Jag har också gjort blogginlägg om årgång 2000 och om årgång 2003.
Vinet är gjort på 80% Corvina, 15% Rondinella och 5% Osoleta.
Druvorna har torkats i tre till fyra månader. Vinet har legat runt 18 månader på franska ekfat.

Vi möts av en trevlig amaronedoft, där de mörka körsbären är i centrum liksom en fin örtblandning och välbalanserade fat.

I munnen får vi ett kraftfullt vin med massor av smaker, men det går inte till överdrift. Ett mycket välbalanserat vin med en bra syra och lättsamma tanniner, som bjuder lite motstånd.
De söta mörka körsbären tar så klart redigt med plats, men släpper samtidigt fram en finstämd mörk frukt, lätta örter, katrinplommon och torkad frukt. Eftersmaken är komplex och  riktigt lång. Det är först här som vi känner en del russintoner, men det finns också mörk choklad, en svag nyans av espresso och mera mörk frukt.
Alkoholen är hela 16%, men vi känner inte ett spår av den.
Ett väldigt pålitligt amaronevin, som levererar i varje årgång.
Årgång 2010 kostar 444 kr och finns lite här och var i landets Systembolagsbutiker. Det finns ett par flaskor kvar i Malmö och Stockholm av årgång 2009 till 425 kr.

Betyg 4+

2 kommentarer:

 1. Jeg har smakt 2000 og 2010. De årgangene er vi veldig fornøyd med og jeg ser at du også mener de leverer varen år etter år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Morten!
   Allegrini levererar år efter år en stabil och väldigt bra amarone.
   Alltid ett säkert val.
   Har du någon annan amarone som du tycker speciellt mycket om?

   Radera