torsdag 2 april 2015

2010 La Riva, Barbera D´Asti, Alfiero Boffa

Vi blev sugna på lite Barbera till fredagens pastarätt. I början av mars lanserades "La Riva" en Barbera D´Asti från en producent, som vi inte druckit något vin av tidigare. Recensionerna var hyggliga, så vi inhandlade två flaskor. Det var nu läge för en första test.
Producenten Alfiero Boffas egendomar ligger i byn San Marzano Olivieto ca 2 mil söder om Asti. Vinodling har man hållit på med sedan början av1800-talet, men det var först 1961 som man började buteljera under egen etikett. Dom äger idag runt 15 vingårdar som planterades på 1930- och 1940-talen. Just det här vinet kommer från en vingård med namnet "Nizza" (brant sluttning), som är 1.3 ha stor och är belägen på en höjd av mellan 200-260 meter.
Musten jäses på ståltankar och vinet får sedan ligga till sig i ca tolv månader på 500-liters ekfat innan det buteljeras. Det görs runt 5 000 flaskor av det här vinet.
Källa Importörens hemsida.
Det doftar av mörk frukt, aningens kryddor och en diskret ton av fat.

I munnen känns vinet ungt, friskt och fräscht. Här är det dom syrliga körsbären tillsammans med lite mörkare bär som dominerar. Vi känner också lite örter/kryddor, mineraler och balanserade toner av fat. I avslutet finns en liten läcker bitterhet från krossade körsbärskärnor.
Vinet har en vital syra och alerta tanniner, vilket ger det en viss stramhet. Vinet är väldigt tillgängligt idag och gör sig särskilt bra till mat. Vi hade en skvätt kvar som fick klara sig på egen hand, lite senare fram på kvällskvisten. Detta gick alldeles utmärkt och vips var det tomt i flaskan.

Vi gillade verkligen den här Barberan och den gjorde oss nyfikna på andra Barberor som Alfiero Boffa tillverkar.

Betyg 4

Priset är 179 kr på "Bolaget". Det finns några flaskor kvar i våra tre största städer, men också ett webbsaldo på 54 fl.

3 kommentarer:

 1. Dryckesmogen nu förstår jag, hur länge till då? Håller den sig till 2019?
  Tack på förhand

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att den nog håller sig i gott skick till 2019 dvs i fyra år till. Fast den peakar nog om två/tre år.Har du fem eller fler flaskor så prova en om året och se vart den tar vägen. Har du bara en flaska så skulle jag ta den under 2017.

   Radera
 2. Hej Jc!
  Provade igår och idag och måste fått ett måndagsexemplar. Tokhög syra men ingen frukt som bar upp det . Blir att lämna tillbaka. Har en till som tur är.
  Köpte flaskorna i januari så de är från 2012

  SvaraRadera