måndag 13 april 2015

2013 La Croix des Rameaux. Brouilly. Beaujolais.

Efter påskens trevligheter i Bryssel blev vi sugna på att prova ytterligare en nyhet från Bristly Wine. Den här gången ett Beaujolaisvin från byn Brouilly.

Familjen Lapalu har i ett par generationer odlat gamaydruvor i Beaujolais. Druvorna såldes till de lokala kooperativen. I början  på 1980-talet blev Jean-Claude Lapalu allt mer involverad i verksamheten och runt 1995 började han experimentera med egen vintillverkning. Ganska omgående började han överge kemikaliejordbruket och började anpassa tillverkningen enligt ekologiska/naturliga/biodynamiska principer. I och med årgång 2010 fick han sitt Ecocert.

Du som vill veta mer om den här intressante producenten hittar text och bilder på den här länken.


Årsproduktionen ligger på ca 60 000 flaskor fördelade på fyra varianter.
Druvorna till vinet vi dricker den här kvällen kommer från en vingård på ca 1 ha. Vinstockarna är ända upp till 80 år gamla.

Vi möts av en försiktig doft med en fin blandning av mörka och röda bär (körsbär, björnbär, hallon). Det finns också en elegant ton av läder och så den  där lätta blommigheten i bakgrunden. Det krävs  både en och två sniffar för att hitta rätt.
I gommen får vi ett vin med stor friskhet och rejäl ungdomlighet. Här finns det en härlig bärig smak som omgående omfamnar oss. Visst har vinet en viss stramhet, men det är en behaglig syra som för våra tankar mot såväl röda äpplen som tranbär och lingon. Vi anar oss till en finstämd ton av örter. I avslutet finns det också något som får oss tänka på mineraler.

Betyg 4

Det här är ett vin som jag gärna dricker igen. Riktigt gott i all sin pura ungdom. Ett par flaskor har jag lagt ner i källaren. Några kommer gå åt i sommar. Vad händer med ett sådant här vin när det får några år på nacken? Inte vet jag, men en flaska ska få ligga några år för att reda ut läget.

Priset på "Bolaget" är 209 kr. Det finns några flaskor kvar i landets tre största städer. Webbsaldot är dock 0.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar